Beyaz Mantar, Toprak üstünde şemsiye şeklinde yetişir. Çeşitli cinsleri ve özellikleri bulunan bir bitki türüdür. Türkiye'de bu tür mantarlara sıklıkla rastlanmaktadır. Türlerine göre yetiştiği yerler ve bitki örtüsü bakımından farklılık göstermektedir. Doğal yollarla yetişebilen mantarlar seralarda da yetiştirilebilir. Seralarda yetiştirilen mantarlara kültür mantarı adı verilir. Birçok türü bulunan mantarı sofralarda görmekte mümkündür. Çeşitli çorbalar, ızgaralar, tatlılar ve yemekler yapılabilir. Fakat her mantar yenilmez. Zehirli türleri de bulunan beyaz mantarların zehirsiz olan mantar ile ayırt edilmesi herkesin anlayabileceği bir durum değildir. O nedenle oldukça dikkatli olunmalıdır ve marketlerden satın almaya özen gösterilmelidir.
Mantar çeşitleri
Gelincik mantarı
Kuzu göbeği mantarı
Çörek mantarı
Geyik mantarı
Geyik sütü mantarı
Kayın mantarı
Kara orman mantarı
Biftek mantarı
Kükürt mantarı
Cincile mantarı
Göbelek mantarı
Beyaz mantar farklı tatlarda ve farklı yemekler için kullanabilir. Her mantarın kendine özgü tadı ve şekli vardır. Ancak bu mantarları zehirli mantarlar ile ayırt edici özelliği bulunan çok ince detayları vardır. Bu özellikleri ayırt etmek bilmeyen kişi için oldukça zordur. Tüketilmesi halinde ciddi sağlık problemleri meydana gelebilir. Bunun yanı sıra zehirsiz ve yenilebilen beyaz mantarların insan sağlığına faydaları da vardır.
Beyaz mantarın faydaları nelerdir?
Kansere karşı etki edebilen bir özelliğe sahiptir.
Çeşitli kalp sorunlarına karşı iyi gelir.
Diyabet ve yüksek tansiyon şikâyetleri olanlar için mükemmel bir doğal bitkidir.
İçerisinde D vitamini bulunduğundan vitamin eksikliğine iyi gelebilen bir tür şifa bitkisidir.
Kolesterol şikâyeti bulunanlar için çok faydalıdır.
Sağlıklı bir vücuda sahip olmaya olanak sağlar. Bağışıklık sisteminin güçlenmesi için oldukça gereklidir.
Vücudumuzda oluşabilecek iltihapların iyileşmesine büyük bir fayda sağlar.
Beyaz mantarlar, zengin bir besin zincirine sahiptir. İçerisinde birçok mineral bulunan bu besinler insan vücuduna oldukça faydalıdır. Marketlerde de bulunan bu besini alırken taze olanı ve üzerinin çiziksiz olanını tercih etmeliyiz. Ayrıca ambalajında Tarım Bakanlığı'nın verdiği organik sertifika bulunup bulunmadığına dikkat etmeliyiz.