{ "title": "Candida Mantarı İlacı", "image": "https://www.mantarlar.gen.tr/images/Candida-Mantari-Ilaci-66.jpg", "date": "21.01.2024 02:40:25", "author": "Yunus Emre Ateş", "article": [ { "article": "
Candida Mantarı İlacıCandida, mantar olarak da sınıflandırılan, deride, sindirim sisteminde ve insanların genital bölgelerinde bulunan bir mayadır. Sağlıklı bireylerde maya zarar vermez. Bununla birlikte, hastalık, ilaç kullanımı, stres ya da diet yüzünden bastırılmış bir bağışıklık sistemine sahip olanlarda maya büyümektedir. Bunun sonucunda Candida mantarı olarak bilinen enfeksiyona maruz kalınabilir. Hafif deri döküntülerinden, şiddetli kanamalara kadar gelişebilen candida mantarı çeşitli reçeteli ilaçlarla tedavi edilebilir.

Candida Mantarı İlaçları ve Özellikleri Nelerdir?

Nistatin: Reçeteyle satılan oral anti-fungal bir ilaçtır. Nistatin, maya hücre duvarlarında bulunan, ergosterol adı verilen belirli bir bileşiğe bağlanarak mayayı öldürür. Bağlandıktan sonra, hücre sızıntısına neden olup mantarı temizler.

Amfoterisin B: Nistatine benzer bir yapıya sahip, anti-fungal bir ilaçtır. Zararlı mayaların hücre duvarı üzerindeki ergosterol ile bağlanır. Potasyumun sızmasına neden olarak mantar hücresinin ölmesine sağlar.

Fluconazole: 1990 yılında FDA tarafından onay alan yeni bir anti-fungal ilaçtır. Sistemik bir mantar önleyicidir. Oral yoldan alınır. Ayrıca bulantı ve karın rahatsızlığı gibi yan etkilerin görülme sıklığının düşük olduğu en güvenli anti-fungal ilaçlardan biridir.

Terbinafin HCL: 1992 yılında, FDA tarafından onaylanmış yeni bir anti-fungal ilaç türüdür. Oral yoldan alınan ve topikal merhem olarak kullanılan varyasyonları mevcuttur. Mantar enfeksiyonunu tedavi etmek için reçete edilen en yaygın ilaçlardan biridir. Candida enfeksiyonlarının tedavisinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Terbinafin, vücutta kolayca emilir.
" } ] }