{ "title": "Cilt Mantarı Çeşitleri", "image": "https://www.mantarlar.gen.tr/images/Cilt-Mantari-Cesitleri-91.jpg", "date": "20.01.2024 04:37:03", "author": "Hacer Sakman", "article": [ { "article": "
Cilt mantarı çeşitleri, birçok farklı nedenlerden kaynaklı olarak oluşan cilt mantarları döküntü, kaşıntı ve sertleşme gibi belirtiler göstermektedir. Cilt mantarlarının farklı tedavi yöntemleri vardır. Tıbbı yöntemler dışında bitkisel yöntemler ile de tedavisi mümkün olan bir hastalık türüdür. Cilt mantarı engelli kişilerde, ergenlik dönemlerinde, terleme sorunu olan kişilerde, hamilelik dönemlerinde, yaşlılıktan dönemlerinde, şeker (Diyabet) hastalarında, bağışıklık sistemi düşük kişilerde, ayakları sıkan ayakkabı giyen kişilerde, eli, ayağı ve yüzü sürekli ıslak olan kişilerde görülen hastalık türleridir.

Cilt mantarı çeşitleri

Anüler cilt mantarı: Cilt mantarları arasında en çok rastlanılan mantar türüdür. Halka şeklinde, su toplamış, kızarık ve pullu bir şekle sahiptir. Halkanın dış kısımları daha çok yara görünümlü ve iç kısımları daha iyileşme eğilimlidir. Halka şekli bir bölgeden başlayarak vücudun farklı bölgelerine doğru yayılmaktadır.

Keriyon cilt mantarı: bu tür cilt mantarı iyileşme döneminde su toplamaya başladığından iyileşme sürecinin başladığı anlaşılmaktadır. Keriyon cilt mantarı daha çok hayvancılıkla uğraşan kişilerde görülmektedir. Hayvancılığın tamamını ve kasapları da kapsayan bir hastalık türüdür.

Tinea versicolor cilt mantarı: bu tür cilt mantarı daha çok spor yapan ve gün içerisinde çok fazla terleyen kişilerde görülmektedir. Genellikle sırt, boyun, bacak, kol bölgelerinde sıklıkla rastlanır. Sütlü kahve rengi ya da beyaz renkte olup küçük ve yuvarlak lekeler halinde görülmektedir. Tedavi edildiği halde tekrarlanabilen bir mantar hastalığıdır. Bulaşıcı olmayan bir türdür. Genellikle tablet ilaç ile tedavi edilir. Ekstra olarak vücut şampuanı ve kremi de bulunmakta ve onlarda kullanılarak tedavi edilmektedir.

Tinea korporis cilt mantarı: bu tür cilt mantarı bulaşıcıdır. Hayvanlardan, topraktan ve insandan insana bulaşabilmektedir. Bunun dışında kişisel eşyalardan da bulaşabilmektedir. En çok güreşle uğraşan kişilerde görülmektedir. İlaç tedavisi ile iyi edilebilmektedir. Bunun dışında kremleri ve losyonları da kullanılabilmektedir.

Mayokigranülom cilt mantarı: Bacaklarına jilet vuran yani jilet ile tıraş yapan bayanlarda görülebilmektedir. Vücutta bacakların alt kısımlarında meydana gelen bir tür mantardır.
" } ] }