{ "title": "Domalan Mantarı", "image": "https://www.mantarlar.gen.tr/images/Domalan-Mantari-24.jpg", "date": "25.02.2024 05:48:57", "author": "irfan özen", "article": [ { "article": "Domalan Mantarı, Tuberaceae familyasından olan Domalan Mantarı bir trüf mantarı türüdür. Trüf mantarı toprak altında yetişmektedir. Ülkemizin bazı kesimlerinde keme mantarı denilmektedir. Domalan mantarının 70 kadar çeşidi vardır. Domalan mantarının en değerlisi kara elmas olarak bilinen siyah Trüf'tür. Bu tür mantarın yetiştirilmesi ve aynı şekilde bulmakta bir o kadar güç ve zahmetlidir. Ağaç köklerinin arasında yetişir ve şeklini içinde bulunduğu ortamdan almaktadır. Domalan mantarı en çok meşe ve kestane ağaçlarının köklerinde kurak yerlerin nemli olan topraklarında yetişmektedir.

Domalan Mantarının Özellikleri Nelerdir?

Türkiye'de yetişmekte olan domalan mantarı en çok Fransa, İtalya ve ispanya'da üretilir. Domalan mantarı ağaç kökleri yanında ve toprağın birkaç santim altında yetişmektedir. Bir kısmı toprak yüzüne çıkmış olabilir.

Domalan Mantarının Yapısı

Domalan mantarının büyüklüğü 4-7 santim kadardır. Toprak altında ve yeni yetişen mantar beyaz dokunulan kısmı gül ve pembe renk olur. Topraktan dışarısına yeni çıkanlar önce beyaz, daha sonra üst kısmı zeytin yeşili lekeli ve sarımtırak, alt kısımları beyazımsıdır. Beklemiş olanların rengi koyulaşır. Dış kısmı genelde düzgün bir yüzeye sahip, mantar katı ve dayanıklı bir yapısı vardır. Kurutulan mantarlar kokusuzdur, kendi kendine yok olabilen mantarlar çürümeye başladığında değişik bir koku salmaya başlar. Mantarın çürüğünü böcekler istila eder. Çok nadir bulunmakla beraber her yerde yetişebilmektedir. Mayıs - Ekim ayları arasında görülür.

Domalan Mantarının Faydaları Nelerdir?

" } ] }