{ "title": "Enfeksiyon Mantarları", "image": "https://www.mantarlar.gen.tr/images/Enfeksiyon-Mantarlari-71.jpg", "date": "20.01.2024 03:39:07", "author": "ramazan bulut", "article": [ { "article": "Enfeksiyon Mantarları, vücut üzerinde herhangi bir organda cilt dokusunun sert tabaka haline gelip kızarıklık, pullanma, kaşıntı, iltihaplanma ve kanamanın meydana gelmesiyle oluşan ciddi bir rahatsızlıktır. Mikroorganizmaların cilt alanına etki yapmasından dolayı enfeksiyon mantarları oluşur. Söz konusu bu mantarlar insan vücudunda dokulara yerleşip uygun bir ortam sağladığında çoğalarak bulunduğu cilt yüzeyinde tahriş oluşumu ile enfeksiyon haline sebebiyet verir. Buradaki uygun ortamdan kasıt yüksek ısı ve nemdir. Çünkü enfeksiyon mantarları aşırı sıcaklıkla birlikte nemli alanda yüzünü gösterir. Mantar deri katmanının terlemesiyle üremesini yoğunlaştırır.

Yüzeysel mantar enfeksiyonu: Mantarların cilt yüzeyinin en üst tabakasında oluşmasıyla meydana gelen bir enfeksiyon mantarı türüdür. Vücudun herhangi bir organında derine işlem yapmadan yüzeysel tahrişin oluşumuna etkendir. Kızarıklık, kepek, kaşıntı gibi sebepler belirtileri arasında yer almaktadır. Bu rahatsızlık daha çok cilt yüzeyinin üst kısmı, tırnak ve saçlı deride kendini gösterir. Yüzeysel mantar enfeksiyonu, ölü deri ile beslenir. Yüksek oranda doku hasarı meydana getirebilir. Tıbbi ilaç tedavisi ile bu hastalıktan kurtulmak mümkündür.

Deri altı mantar enfeksiyonu: Vücut kapsamında cildin deri altı dokusundaki kas ve kas zarlarına yakın noktada oluşan bir mantar enfeksiyonudur. Söz konusu bu sağlık problemi deri altına giriş yaparak meydana gelen bir travma sonucunda yüzünü gösterip deri altı mantar enfeksiyonu durumunu oluşturur. Bu hastalığın tedavisi kolay değildir. Cerrahi müdahale gerektirir.

Sistemik mantar enfeksiyonu: Mantara sebep olan hücreler ile aynı ortamda bulunup aynı havanın solunması sonucunda oluşan bir enfeksiyondur. Özellikle bağışıklık sistemi zayıf olan insanların sistemik mantar enfeksiyonu ile karşılaşması olağan bir durumdur. Yerleştiği organların dokularına zarar verir. Tedavisi güç de olsa yapılmaktadır.
" } ] }