{ "title": "Gano Mantarı", "image": "https://www.mantarlar.gen.tr/images/Gano-Mantari-54.jpg", "date": "19.01.2024 13:42:06", "author": "Almira YILDIRIM", "article": [ { "article": "Gano Mantarı; adı zannedilenin aksine reishi mantarıdır. Bir diğer ismi de lingzhi mantarıdır. Bu mantarın isminin gano olarak kalmasının sebebi ise bu reishi mantarının çeşitli özleriyle eski çağlarda Çinlilerin gano isimli sabunlar üretmesidir. Çinliler bu sabunları genel olarak tıp sektöründe kullanıyorlardı.

Çinliler tabi ki tıp sektörlerinde sadece sabununu değil bu mantarın kendisini de kullanıyorlardı. Yaklaşık 4000 yıl öncesinden günümüze kadar olan süreçte Çinliler bu mantarın özündeki çeşitli mineralleri ilaç olarak satıp kullanmaktadır. Bu gano denilen mantar türü işlemlerden geçmeden önce kesinlikle zehirlidir. Dünya üzerinde neredeyse her iklimde yetişebilir ve genel olarak meşe veya erik ağaçlarının köklerinde kütük diplerine 9 aylık bir süreç içerisinde yetişip gelişirler.

Gano Mantarının Farklılıkları

Bu gano mantarları diğer mantarla göre büyükçe olup yumuşak bir yapıya sahiptir. Bu mantarın alt kısmı diğer mantarlara ters olarak odacıksız bir yapıya sahiptir. Pek belirgin olmayan kalın bir sapa sahiptir. Yumuşak düz tabanlı ve kırmızı cilalı olan bir şapkası vardır bu mantarın. Mantarın alt kısmı yaşına göre değişen kahverengi ve kırmızının çeşitli tonlarından oluşur. Alt kısmında odacıklar bulunmadığından dolayı bu mantar üremek için sporlarını çok ince gözeneklerden atması gerekir.

Gano Mantarının Tadı

Gano mantarının tadı oldukça acıdır ve zaten içi de dışı gibi tahta kadar serttir. Bu acı ve buruk olan tadından dolayı genel olarak taze veya kurutulmuş olan hali toz şekline getirilip suda çözülerek tüketilmesi gerekir. İçerisine gano ekstresi ilave edilen saf su bir çaydanlıkta yaklaşık olarak 2 saat kadar uzunca bir süre kaynatılır ve faydasını göstermesi için hemen sıcakken kullanılması gerekir. İçerisinde bulunan çok yüksek miktarda antioksidan sebebi ile eğer kaynadıktan hemen sonra tüketilmezse yaklaşık olarak bir buçuk saat içerisinde bütün özelliğini ve şifasını yitirir.
" } ] }