{ "title": "İstiridye Mantarı Nasıl Yetiştirilir", "image": "https://www.mantarlar.gen.tr/images/Istiridye-Mantari-Nasil-Yetistirilir-41.jpg", "date": "21.01.2024 08:49:30", "author": "Tuncay Sakman", "article": [ { "article": "İstiridye mantarı nasıl yetiştirilir, kolay yetiştirilmesi, maliyet ucuzluğu ve lezzet bakımından ete en yakın lezzet olması sebebiyle birçok kişi istiridye mantarı yetiştirmektedir. Ayrıca yeni iş fikirlerini düşünen insanlar için hem kolay para kazanmak hem de erken hasat edilmesi gibi nedenlerle çokça tercih edilir. Şimdi hemen istiridye mantarı nasıl yetiştirilir bölüm bölüm anlatmaya çalışalım.

Ekim

Ekim aşamasına başlamak için sporlara ihtiyacınız olacak. Bu sporları kültür mantarlarından kendiniz elde edebilirsiniz veya hazır aşılı sporlar satın alabilirsiniz. Bunun yanında Ekim için substrat ihtiyacınız olacak. Bunun için kütük veya saman kullanabilirsiniz. Genellikle küçük parçalara ayrılan samanlar kullanılmaktadır.

Ekime başlamadan samanı küçük parçalara ayırın ve nemlendirin. Yarım saat süre ile samanı suda kaynatın. Kaynadıktan sonra süzerek çıkartın ve temiz bir yüzeye serin. Soğuyan samanları naylon torbalara koyun. Üzerine de sporları ekleyin. Torba dolana kadar sırayla bu şekilde saman ve sporları koyun. Dolduktan sonra sıkıca bağlayarak iğne ile küçük delikler açın.

Kuluçka

Mantarların hasat vermesi için 20-25 derece olan bir yerde yetiştirin. Plastik torbaları raf gibi bir yerde muhafaza edin ve bu odaya güneş ışıklarının girmesine izin vermeyin. Torbalarda açılan deliklerde küçük kabarcıklar görülmesi halinde yetiştirme aşamasına geçmeniz gerekmektedir.

Yetiştirme

Bu aşamada torbaların bulunduğu ortamın neminin yüksek olması gerekmektedir. Direk güneş almayan serin bir oda ve 15-19 derece sıcaklık ideal yetiştirme ortamıdır. Yapacağınız en önemli şey ise mantarların gelişimi için naylon torbanın kesilmesidir.

Hasat

Hasat aşamasında önemli bir noktada mantarların başları oluşmadan onları hasat etmektir. Mantarlar hafif bir şekilde sağa sola çevrilerek dipten çekilmelidir. Mantar başlarını sıkı tutmak çıkan mantarların sıkı tutulan bölgeden çürümesine sebep olur. Bu nedenle tutup hızlıca veya sertçe çekmeye çalışmayın.
" } ] }