{ "title": "İstiridye Mantarı Üretimi", "image": "https://www.mantarlar.gen.tr/images/Istiridye-Mantari-Uretimi-96.jpg", "date": "21.01.2024 06:17:57", "author": "RAMAZAN ATAY", "article": [ { "article": "
İstiridye Mantarı Üretimi; İstiridye mantarı ülkemizde son zamanlarda oldukça fazla tüketilen sağlıklı bir besin kaynağıdır. Uzman biyologların yapmış olduğu çalışmalar sonrasında verimli istiridye mantarı üretimi sağlanmıştır. Kültür mantarcılığının ilerlemesi ve mantar tüketiminin artması nedeniyle istiridye mantar üretiminin oldukça artmasını sağlamıştır. Kalori değerinin yüksek olması nedeniyle birçok kişi tarafından istiridye mantar üretimi yapılmasını sağlamıştır. Organik ve besleyici özelliğe sahip olan istiridye mantarı sevilerek tüketilen bir besin haline gelmiştir. Toplumumuzda istiridye mantarına; Kayın mantarı veya kavak mantarı olarak da ifade edilmektedir. Özellikle kırsal kesimlerde üretimi gittikçe artan istiridye mantarı ekonomiye ayrı bir katkı sağlamıştır. İstiridye mantarı üretimi meşakkatli bir iş olmakla birlikte ciddi kazanç ve gelirler sağlamaktadır. Kırsal kesimde insanların hobi maksatlı ve ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla ilk başlarda istiridye mantarı üretimi sağlamaktayken zamanla gelir kaynağına dönüşmüştür. İlk dönemlerde sadece ihtiyaç ve tüketim amacıyla istiridye mantarı üretilmekteydi. Ancak zamanla kültür mantarcılığının ilerlemesiyle birlikte profesyonel olarak istiridye mantarı üretimine geçiş sağlanmıştır.

İstiridye Mantarı Üretimi İçin Gerekli Malzemeleri

Kişisel profesyonel olarak çalışmalar gerçekleştirmiştir. Bunun için Uzman biyolog ve ziraatçilerden yardım alarak verimli üretime geçiş sağlanmıştır. İstiridye Mantarı Üretimi yapmak isteyen bir kimse ağaç talaşı, misel ve battal boy beyaz poşet yardımı ile bu üretimi sağlamaktadır. Misel olarak adlandırılan yapı topraksı özelliğe sahip verimli mineraller içermektedir. Misel sayesinde istiridye mantarı üretimi sağlanacaktır. Şayet bir kimse istiridye mantarı üretimi yapmak istiyor ise kesinlikle misel temin etmek zorundadır. Misel yani topraksı mineralli yapı çok rahat bir şekilde hazır olarak temin edilmektedir.

İstiridye Mantarı Üretimi Nasıl Yapılır?

İstiridye mantarı üretimi yapmak isteyen bir kimse önce battal boy beyaz poşetin içine 5 santimlik talaş koyacak ve üzerine bir miktar misel serilecektir. Bu işlem battal boy poşet doluncaya kadar yapılacaktır. Akabinde talaş ve misel iyice ıslatıldıktan sonra ışık almayan bir ortamda yaklaşık olarak 15-20 derecelik bir sıcaklıkta 20 gün kadar bekletilir. 20 günün sonunda bir jilet yardımı ile talaş ve miselin yer aldığı poşette ince kesikler açılacaktır. Zaman içerisinde istiridye mantar üretimi gerçekleşecek ve mantarlar poşetin dışına doğru çıkacaktır. Mantarlar büyüyünce mantar üreticisi toparlayacaktır. Bu dönemde verimli istiridye mantarı üretimi yapmak isteyen bir kimse sık sık talaş ve miseli ıslak, nemli tutmalıdır. Böylelikle süreklilik arz eden bir mantar üretimi sağlanacaktır. Yapılan araştırmalar sonrasında 3 ay gibi uzun bir süre boyunca misel ve talaştan mantar üretimi sağlanmış olduğu görülmüştür. Bu sürenin sonrasında artık misel ve talaş verimini yitirecektir. Bu nedenle yeniden talaş ve miselli karışım oluşturulmak zorundadır.
Uzman İstiridye Mantarı Üretimi yapan kimseler uygun yer ve kültür ortamı sağlaması halinde bu üretimi sürekli olarak yapmaktadır. Bu üretimi yapmak isteyen çiftçiler Uzman kişilerden yardım alması halinde istiridye mantarı üretimini kolaylıkla gerçekleştirecektir. Birçok istiridye mantarı üretimi sağlayan kimse Pazar konusunda sıkıntı çekmediğini dile getirmiştir. Özellikle büyük şehirlerde istiridye mantarı fazla olması nedeniyle, birçok ticari işletme bu üretimi yapan insanlara ulaşmaya çalışmaktadır. Ülkemizde istiridye mantarına olan ihtiyaç oldukça fazla olmasına rağmen, üretim oldukça azdır. Bu nedenle uzmanlar istiridye mantarı üretimi yapan kişilerin ciddi anlamda kazanç elde edeceğini dile getirmişlerdir. Avrupa'da yapılan araştırmalar sonrasında bu işle uğraşan kişilerin madde anlamda ciddi kazançlar elde edildiğini dile getirmiştir. Bir kısım ticaretle uğraşan kişiler ülkemizde istiridye mantarı üretimi azlığı nedeniyle yurt dışından bu yararlı mantarı ihraç ettiklerini dile getirmişlerdir. İstiridye mantarı üretimi yapmak isteyen kişiler bu işle uğraşmak istemeleri halinde ciddi anlamda devlet desteği alabilmektedirler. Hazırlanışı kolay ve geliri yüksek olan istiridye mantarı üretimi ülkemizde son zamanlarda yaygın bir şekilde yapılmaya başlamıştır." } ] }