{ "title": "İstiridye Mantarı", "image": "https://www.mantarlar.gen.tr/images/Istiridye-Mantari-35.jpg", "date": "21.01.2024 16:18:27", "author": "Derya YAMAN", "article": [ { "article": "İstiridye mantarı, Birçok insan hobi olarak başladığı istiridye mantarı yetiştirmeye ek kazanç olarak devam etmektedir. Günümüzde ticari amaçla istiridye mantarı üreticiliği azımsanmayacak kadar çoktur. Günümüzde faydasının farkında olarak üretilen ve tüketilen istiridye mantarı ilk sıralarda yer almaktadır. Çok güçlü bir antioksidan kaynağı olan istiridye mantarı çok faydalıdır. Çağın en büyük sorunlarından biri olan kanser hücreleri ile savaşan ve hücrelere zarar vermeden fayda sağlar. Besin değeri yüksek olan istiridye mantarını bol miktarda tüketmek gerekir. Birçok faydası bulunan istiridye mantarını ticari amaçlı üretebilir, sizde pazarda kendinize güzel bir yere sahip olabilirsiniz. Ziraat mühendislerinin desteğini alarak bu süreç çok kolay işlemektedir. Mantar için ortam ısısı, sulama, havalandırma, zararlılara mücadele, ilaçlama, bakım ve hasat için gerekli eğitim ve desteği vermektedir. İstiridye mantarı yetiştirme hakkında hiçbir bilginiz olmayabilir bu yapamayacağınız anlamına gelmez. İstiridye mantarı yetiştirmek için gerekli hiçbir sertifika yoktur. Resmi olarak çifti sertifikasına sahip olmak yeterlidir. Satım aşamasında pazarlarda açık olarak satmak istiyorsanız zabıtaya başvuru yaparak sizin için tezgâh temin etmesini talep edebilirsiniz. Paketleme yaparak, etiketli ürün satışı yapmak istiyorsanız bu noktada şirket olma koşullarına uygun bir prosedür izlemeniz gerekir.

İstiridye mantarı kaç şekilde yetiştirilebilir?

Kütükte istiridye mantarı üretilebilir. Naylon torbalar içine koyduğunuz kompostlarda yetiştirilebilir. Ticari amaçlı üretimde naylon torbalarda hazırlanmış kompostlar daha sık tercih edilir. Şimdi makalemizde sizin için hazırladığımız aşamaları takip ederek bilgi sahibi olabilirsiniz.

İstiridye mantarı nasıl yetiştirilir?

İstiridye mantarı için kompost nasıl olmalıdır, istiridye mantarı yetiştirmede kompost çok önemlidir. Kompost mantarı yetiştirmek için ihtiyacınız olan toprağa denir. Kaliteli kompost temin etmek ya da karışımını yüksek kalitede tutmak verime direk etki eder. Kompost yapımı ile ilgili birçok makale ile karşılaşılabilir, ancak bu olumsuz sonuç alarak şefkinizi kırabilir. Bu noktada profesyonel firmalarla çalışmak daha akıllıca olur. Genelde pamuk ve saman içeren kompostlarda en sık tercih edilen karışımdır.

İstiridye mantarı için misel nasıl olmalıdır, istiridye mantarı tohumuna verilen isim miseldir. Kaliteli ve denenmiş misel yani istiridye mantarı tohumu tercih etmek daha kaliteli ve verimli sonuç almanıza yardımcı olacaktır. Tohum koyulduktan sonra torbalara delikler açılır.

İstiridye mantarı için mekân nasıl olmalıdır, Dezenfekte edilmiş, nem oranı istiridye mantarı yetiştirmeye uygun karanlıkta ve ısıda olmalıdır. Bu konuda içinde bulunduğunuz il ve ilçe ziraat fakıflarından profesyonel destek ve eğitim alabilirsiniz. İstiridye mantarı yetiştirmede yapılan en büyük yanlış bodrum katlarının tercih edilmesidir. Bu ortamın ihtiyaç olduğunda kolaylıkla havalandırılmasını önler. Bu nedenle giriş kat gibi mekanlar istiridye mantarı yetiştirmeye daha uygundur. Alanın tavan yüksekliğinin fazla olmaması gerekir. Ortamı ısıtmaya ya da havalandırmaya çalışırken daha az elektrik ve enerji israfının önüne geçer. Su ve su gideri muhakkak olan bir mekân tercih edilmelidir.

İstiridye mantarı kuluçka süresi, 20 ila 25 derece ısı ile sabitlenen istiridye mantarı'nın kuluçka süresi başlar. Karanlık ve ışık almayan bu ortamda kısa sürede mantarlar hareket etmeye başlar ve kabarcıklar gözle görülür.

İstiridye mantarı üretim ve hasat

Mantarın mayalanma ve üreme esnasında başında beklemeye gerek yoktur. İstiridye mantarı üremeye başladıktan sonra ortam ısısı 15/18 derece arasına çekilir. Mantarın büyümesi için uygun boyutta torbalara çizik atılır. İstiridye mantarını mantar başları tam açılmadan hasat etmek gerekir. Hasat edilirken ezmeden sıkmadan mantarın şapkasının altından hafifçe sap kısmından tutularak hasat yapılmalıdır. Ezilen ve sıkılan mantar çabuk kararır. Günün birkaç saati ya da akşam iş çıkışında zaman ayırarak bu süre takip edilebilir. Arz talep edilen miktara göre 1 kişi 2 saatte 100 metrekarelik bir alanı hasat edebilir. İstiridye mantarı için insan iş gücüne fazla ihtiyaç olmaz. Ek gelir için bu nedenle tercih edilmelidir. Birkaç saat zaman ayırarak ya da 1/2 çalışan ile kolaylıkla ciddi meblalar kazanılabilir.

İstiridye mantarı azar ve raf ömrü

Çoğu kişi mantarın raf ömrü kısa olduğunu düşünür. Bu saklama koşullarıyla alakalı bir durumdur. Örneğin oda sıcaklığında 1 gün ancak dayanabilecek olan istiridye mantarı düşük ısıda 1 haftaya kadar dayanabilmektedir. Bu süre sonunda sararma ve kararma başlar. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte vakumlanmış havası alınmış paketler piyasada yer aldı. Bu paketler ile pazara sunulan istiridye mantarı daha uzun raf ömrüne sahip olmaktadır. Pazar da yerini alan istiridye mantarı anlaşmalı lokanta, manav ve marketlerin istekleri doğrultusunda hasat edilmektedir. Topladıktan kısa süre sonra tezgâhlarda yerini almaktadır.
" } ] }