{ "title": "Kadın Hastalıkları Mantar", "image": "https://www.mantarlar.gen.tr/images/Kadin-Hastaliklari-Mantar-74.png", "date": "20.01.2024 22:21:44", "author": "Serpil Köseoğlu", "article": [ { "article": "Kadın Hastalıkları Mantar, kadınların hayatları boyunca en az bir kere karşılaştıkları vajinal bir enfeksiyon türüdür. Vajina da oluşan bu mantar enfeksiyonun en sıklık ile karşılaşıldığı mantar türü ise tıp biliminde Candida albicans adı verilen bir tür maya hücresinden oluşmaktadır. Kadın hastalıkları mantar enfeksiyonunun neredeyse %75'ini bu maya hücresinden oluşmaktadır. Vajinal mantar enfeksiyonu bu nedenle çoğunlukla kandidiyazis şeklinde tanım koyulur. Kadın hastalıkları mantar enfeksiyonunda diğer %25'lik kısmı ise hemen hemen Torulopsis glabrata adı verilen mantar enfeksiyonu vajinada etken rol oynamaktadır.

Vajinada Mantar Enfeksiyonu Neden Olur?

Kadın hastalıkları mantar enfeksiyonu genellikle başka yerden bulaşabilecek bir durum değildir. Çoğunlukla kadının vücut direnci düşük olduğu durumlarda vajina floralarında bulunmakta olan mantar dokuları birtakım nedenlerden dolayı olumsuz etkilenerek direnç gösteremez ve bu mantar hücreleri çoğalmaya başlar. Aynı zamanda da vaginit oluşturarak kadın hastalıkları mantar oluşumuna neden olmaktadır. Vajenin en belirgin özelliklerinden biri zararlı olan bakterilere karşı vücudu koruyan ve savunan laktobasil adında yararlı olan bakterileri bünyesinde barındırmasıdır. Böylelikle zararlı olan bakterilere karşı bu yararlı bakteriler direnç gösterir ve vücuda zarar vermesini engeller. Ancak bu faydalı olan bakteriler direnç gösteremediği ve zayıfladığı taktir de zararlı olan bakteriler vücuda etki ederek kadın hastalıkları mantar oluşumuna neden olmaktadır. Bu faydalı olan laktobasil bakterilere tıp biliminde aynı zamanda süt basilleri adı da verilir.

Antibiyotik Kullanımı Mantara Neden Olur Mu?

Antibiyotikler, vücuttaki zararlı olan bakterileri öldürürken aynı zamanda laktobasilleri yani vücuda yararlı olan bakterileri de öldürmektedir. Vücut enfeksiyonlara karşı ve iltihaplı hastalıklara karşı direnç gösterirken, vücuda faydalı olan bakterileri kaybetmektedir. Vücuda faydalı olan laktobasillerin azalması ise kadın hastalıkları mantar oluşumunun en büyük sebebidir.

Kadın Hastalıkları Mantar Enfeksiyonun Belirtileri Nelerdir?

Kadın hastalıkları mantar enfeksiyonunun en belirgin özelliği çürümüş lor peynir gibi katı, beyaz ve pürtümlü bir akıntı salgılamasıdır. Çamaşırı ıslatacak belirli bir miktar da akıntıya sebep olur. Ancak gebe olan kadınlarda bu durum biraz daha fazla miktar da oluşmasına neden olabilir. Kimi kadınların bünyelerine bağlı olarak vajina da kaşıntıya sebep olabilir. Ancak kaşıntının görülmediği vakalarla da karşılaşmak mümkündür. Kaşıntılar sıcağın etkisi ile daha çok artış gösterebilir. Vajina da hassasiyet, deri de kanama veya soyulmalar görülebilir. Vulva çevresinde ve vajina da şişlikler ve kızarıklıklar meydana gelebilir. Hastaların çoğu vajina da yanma ve idrar yapmakta zorlanma şikâyeti ile doktora başvururlar. Kadın hastalıkları mantar enfeksiyonun bir diğer belirgin özelliği ise cinsel ilişki esnasında şiddetli ağrı ve yanmaların meydana gelmesidir. Bağışıklık sisteminin zayıflaması da kadın hastalıkları mantar enfeksiyonunun oluşmasında etken rol oynamaktadır.
" } ] }