{ "title": "Kadınlarda Mantar", "image": "https://www.mantarlar.gen.tr/images/Kadinlarda-Mantar-69.jpg", "date": "19.01.2024 07:34:49", "author": "ramazan bulut", "article": [ { "article": "
Kadınlarda Mantar, deri hastalıklarının başında gelen mantar enfeksiyonu her yaştan kadın vücudunun birçok noktasında çeşitli sebeplerden ötürü meydana gelmektedir. Vajina bölgesi, kasık, bacak, ayak, el, tırnak gibi bazı organların deri yüzeyinde mantar oluşumu kaçınılmaz bir durumdur. Tahriş olan cilt katmanı bu rahatsızlığı tetikler. Kadınlarda mantar sorunu ilk etapta vücut temizliğinin yapılmamasından kaynaklanır. Diğer yandan yanlış kozmetik ürünlerinin kullanımı ve kimyasal nitelikli maddelerin cilde sürekli temas etmesi gibi etkenler de bu sorunun kökenini oluşturmaktadır. Bunların yanı sıra vücut geneli kapsamında kirli çamaşırların günlerce kullanılması, naylon nitelikli giysi, çorap ve ayakkabı kullanımının yapılması, mantar hastalığına yakalanmış insanların kişisel eşya veya ürünlerinin kullanımı, ortak duş ve tuvalet alanlarının kullanımı, havuzlar ve eldiven kullanımı gibi sebepler kadınlarda mantar oluşumuna ortam hazırlar. Önleminin alınmaması halinde bedende her noktaya yayılım gösterir. Cilt üzerinde daire şeklinde kızarık noktalar, pullanma ve kaşıntı meydana gelir. Kadınlarda mantar vücudun birçok noktasında meydana gelebilir. Bu hususta kadınların cinsel organında mantar oluşumu oldukça rahatsız edici bir durumdur. Genital bölgede mantar oluştuğunda cilt yüzeyinde kızarıklık, kepek ve kaşıntı süreklilik arz eder. Böyle bir hastalıkla karşılaşıldığında ihmal etmeden hekime başvuru yapmak gerekir. Aksi halde mantarın bulaşıcı etkisi tüm vücudu kaplayabilir.

Kadınlarda mantar tedavisi nasıl yapılır?

Kadınlarda mantar tedavisi keyfi ve kulaktan duyma yöntemlerle yapılmamalıdır. Öncelik yetkili bir hekime başvuru yapılması ve gerekiyorsa doktor önerisi ile tıbbi ilaç kullanımının başlatılması yönünde olmalıdır. Bununla birlikte mantara maruz kalan deri alanı sürekli temiz tutulmalıdır. Özellikle organik sabun ve saf su ile durulama yapılarak cildin her gün yıkanması sağlık açısından önem teşkil eder. Ayrıca, hekimin önerdiği mantar kremi ince bir tabaka halinde deriye düzenli olarak sürülmelidir. Kullanılan tüm kıyafetler kaynatma aşamasında yıkanmalı ve ütülenerek giyilmelidir. Ayrıca, giysilerin güneş görmesi mikropların ölmesi açısından etkili bir yöntemdir. Kadınlarda mantar tedavisine yönelik bilinmesi gereken bir diğer husus da mantarlı alana herhangi bir kozmetik ürünü kullanımının yapılmamasıdır. Bunun beraberinde söz konusu bu hasarlı cilde tedavi maksatlı herhangi bir maddenin sürülmesi de doğru değildir. İyileşme aşamasında kesinlikle belirli aralıklarla tekrar doktor kontrolünün yapılması gerekmektedir. Bu durum tedavinin ne yönde ilerlediğine kaynaklık eder.

Kadınlarda ayak parmağı mantarı

Birtakım nedenlerden ötürü ayak parmağının deri yüzeyinde kalın bir tabaka meydana gelmesiyle mantar oluşur. Bununla birlikte ayak işlevini yerine getirmekte zorluk çeker. Deri sertleşmesinin yanı sıra pullanma, kaşıntı, kızarıklık, ağrı, iltihaplanma ve kanama durumları da ortaya çıkabilir. Bu rahatsızlıklar bazı sebeplerden kaynaklanmaktadır. Bunlar; özellikle kadınların dar, topuklu ve hava geçirmeyen nitelikli ayakkabı giymelerinden ötürü ortaya çıkmaktadır. Diğer yandan kirli zeminde yalın ayak yürüme, ayakların su içerisinde yoğun olarak kalması, naylon nitelikli çorapların giyilmesi ve mantar hastalığına yakalanan insanların kişisel eşya ve ürünlerinin kullanımı kadınlarda ayak mantarı oluşumuna hız kazandırır. Tedavisi, hekim kontrolü altında cerrahi operasyon veya ilaç kullanımı ile yapılabilir.
" } ] }