{ "title": "Kanlıca Mantarı", "image": "https://www.mantarlar.gen.tr/images/Kanlica-Mantari-55.jpg", "date": "21.01.2024 16:26:04", "author": "irfan özen", "article": [ { "article": "Kanlıca Mantarı, Genellikle çam mantarı, melki mantarı ve çintar mantarı olarak da bilinir. Bu mantara kanlıca mantarı denilmesinin sebebi; bu mantardan büyük bir kısım yenilince mantarın sarımtırak olan renginin kırmızıya doğru dönmesidir. Bu mantar zehirli değildir. Mevsim olarak sonbahar yağmurlarından sonra yetişir. Bolu'da yaygın olmakla birlikte, ülkemizin Batı Karadeniz bölgesinde yetiştirilir. Bu bölgede ekonomik bakımdan gelir getiren mantar türüdür. Bolu merkez vediğerilçeleri; Mudurnu, Mengen ve Gerede önemli besin kaynaklarından biridir. Bu bölgede ekonomik bakımdan gelir getiren mantar türüdür. Ayrıca oldukça lezzetlidir.

Kanlıca Mantarının Toplanması

Uzunluğu 7-8 santimden daha büyük olan mantarların toplamaması gerekir. Çünkü tadı sert olur hem de sinek larvası istilasına uğrama ihtimali vardır. Kanlıca mantarlarının temizlenmesi oldukça kolaydır. Sulu yerde yetişen kanlıca mantarı sineklerin larvası tarafından istilaya uğrar. Yerinden kopartılan mantar ortasından kesilerek larva kontrolü yapılır. Şayet mantarda larva varsa bu kısım atılıp, mantar şapkasının üstü yapışkan olmadığı için temizliği kolay olur. Mantar gövdeden döndürerek koparılır, sonra topraklı küçük ayak ucu kesilip atılır.

Kanlıca Mantarının Türleri

Gölge olan yerlerde yetişenler sarı turuncu renktedir. Bir miktar güneş alan yerlerde yeşilimsi morumsu renktedir. Çam ağaçlarının bulunduğu yerlerde yetişenleri rengi ise daha koyu renge bürünür. Çam ağaçlarının bulunduğu yerlerde yetişenlere çam kanlıcası mantarı ya da kara kanlıca mantarı adı ile anılır. Kayın ve köknar ağaçlarının dip kısımlarında yetişenler daha açık bir renkte olur bu da al kanlıca olarak bilinir.

Kanlıca Mantarının Temel Özelikleri

" } ] }