{ "title": "Kavak Mantarı", "image": "https://www.mantarlar.gen.tr/images/Kavak-Mantari-83.jpg", "date": "21.01.2024 02:25:45", "author": "Sevda Esen", "article": [ { "article": "Kavak mantarı, Adından da anlaşılacağı gibi kavak gövdesine yapışık halde oluşan zararsız bir mantar türüdür. Rengi beyaz ve başları taç şeklinde olan kavak mantarı yenilebilen bir mantardır. Kavak mantarı sonbahar ya da ilkbaharda yağışlarla birlikte kavak diplerinde kendiliğinden çıkar. Mantarın nem oranı ve su oranı yüksektir. Kavak mantarı bol miktarda, demir, kalsiyum ve fosfor içermektedir.

Ülkemizde çok yaygın olan bu mantar türü çok severek toplanır ve severek tüketilir. Doğada kendiliğinden yetişen kavak mantarının ömrü çok kısadır. Herhangi bir ilaçlama yapılmadığından dolayı çabuk bozulur. Mevsiminde yağışlarla birlikte ara sıra takip ederek kavak mantarından faydalanabilirler. Kavak mantarı doğal olarak kendi yetişilebildiği gibi hobi olarak ya da ticaret amaçlı da yetiştirilebilir.

Kavak mantarı nasıl yetiştirilir

Kavak mantarını doğal haline yakın olarak yetiştirmede en güzel yöntem kavak kütüğü kullanmaktır. Yaş ve çapı çok dar olmayan yumuşak her kavak ağacı kavak mantarı yetiştirmeye uygundur. Uygun boyutlarda kesilen kütüklere mantar miseli uygulamak daha kolaydır. Mantar üretimi için sağlıklı dübeller temin edin. Bu dübellerin boyutuna uygun matkap yardımıyla kavak ağacından olan kütüklere delikler açın. Bu deliklere vakit kaybetmeden dübelleri çakın ve etrafını bal mumu ile iyice kapatın. Kütüklerin nemini koruması için suladıktan sonra poşet geçirerek kapatın. Poşete küçük delikler açarak hava almasına yardımcı olun.

Kütükleri, karanlık ve ısısı 25 derece olan bir ortamda bekletin. Kütüklerin dübel kısımlarından yanından ya da kavağın herhangi bir yerinden mantar çıkabilir. Bu ortamın ısısına ve nem oranına göre değişir. Kestiğiniz kavak köklerine de bu misel dübellerden çıkabilirsiniz. Üzerini poşetle kapatıktan sonra birkaç delik açmanız gerekir. Böylelikle doğa da kendiliğinden yetişen kavak mantarlarınız olur. Özellikle kırsal kesimde kavak ağacı olan bölgeler için bu çok güzel bir nimettir. Kök ve ağaç çürüyene kadar yeniden aşılama yapmaya gerek olmaz. Ağaç kökünden çok uzun süre ürün alınır. Kütüklerden de 5 yıl kadar ürün alınabilir.

Kavak mantarı faydaları nelerdir?
Aldığınız kavak mantarının taze ve güvenilir olmasına dikkat edin. Mantar şakaya gelmeyen ciddi sağlık sorunlara neden olan bir gıdadır. Doğru seçimi yaptıktan sonra gelelim mantarın lezzetine, tavuk, balık ve ete yakın olan çok lezzetli bir yemektir. Pişirme si kolay, lezzetli ve doyurucu bir öğün olarak tüketebilirsiniz.
" } ] }