Kültür Mantarı Yetiştiriciliği, tüm yetiştiricilik alanlarda büyük bir ilgi görmüş ve üretimi gün geçtikçe artamaya başlamıştır. Sofralarımızda yemeklere güzel tatlar katan bu mantarları yetiştirmek pek de kolay bir iş değildir. Üretimin yanı sıra doğada da birçok şekilde karşımıza çıkabilir. Farklı türleri ve şekilleri olan mantarların zehirli ve zehirli olmayan türleri de bulunmaktadır. Bu mantarı yetiştirebilmek için özellikler deneyim gerekmektedir. Fakat bu işin hassas noktalarının öğrendiğimiz takdirde üretim yapmak oldukça basit bir hal alacaktır. Kültür mantarını yetiştirmek için pek fazlar malzemeye gerek yoktur. Yetiştirme kabı ve mantar sporu bu bitkiyi yetiştirmemize yetecektir.
Kültür mantarı nasıl yetiştirilir?
Mantarı yetiştirmek için öncelikle uygun bir kap tercih edilmelidir. Çok fazla derin olmamasına dikkat edilmelidir.
Daha sonra bitki atıklarında yapılmış olan gübreyi kaba koymalıyız. Kaba konulan gübreyi sıkıştırmalıyız ki iyi sonuç elde edelim.
Sıkıştırma işlemi bittikten sonra toprak eklemeliyiz. Bu işlem bittikten sonra su eklenmeli ve toprağın nemli kalması sağlanmalıdır.
Toprağı ıslatma işlemi yapılırken toprağı çamur gibi yapmamaya dikkat etmeliyiz. Aksi halde istenilen şekilde mantar yetiştirme olmayabilir.
Sonraki aşama ise yumurta tanesi eklemektir. Mantar yumurtasının oldukça kuru olmasına dikkat edilmelidir.
Toprağı bir çubuk veya kürdan yardımı ile yarıp, yarıklar içerisine mantar yumurtasını eklememiz gerekmektedir.
Eklenen mantar yumurtasının çubuk yardımı ile yitip üstünü kapatmamız gerekir.
Daha sonra oda sıcaklığındaki bir yere yapmış olduğumuz kabı koyalım.
Günde en az iki defa su ile toprak nemli kalacak şekilde ıslatma yapılmalıdır.
Genellikle bu uygulamayı yapmak için sprey şişelerine su konularak uygulama yapılır.
Bu işlem toprağın üstünde örümcek ağı şeklinde beyaz noktalar oluşana kadar yapmalıyız.
Mantarın daha iyi ve daha hızlı büyümesini istiyorsak toprağın üzerine nemli yosun koymalıyız.
Bu yosunu koymadan önce kâğıt parçası ile iyice sarmalı ve toprağın üstüne koyduktan sonra her gün su ile nemlendirme yapılmalıdır.
Sabit bir oda sıcaklığında muhafaza edilmesi gerekmektedir.
Gün geçtikçe büyümekte olacak olan mantarı 2-3 günde bir yosunu kaldırarak toprağı nemlendirmeliyiz.
Birkaç gün sonra kültür mantarı toprak üzerinde çıkmaya başlayacaktır.
Yeni çıkan mantarlar sert olmaktadır fakat büyüdükçe hem yumuşar hem de lezzeti artar.
Kültür mantarı yetiştiriciliği dikkat ve önem isteyen bir ustalık işidir. Yapılması kolaydır fakat mantarın çıkması için önemli olan noktaları bilmek gerekir. Doğa ortamlarında da yetişebilen bu mantar geçmişten bu yana insanların vazgeçilmez lezzeti olmuştur. Fakat bu mantarı doğada toplarken diğer türler ile karıştırılmaması gerekmektedir. Bazı mantar türleri zehirlidir ve insan sağlığını olumsuz şekilde etkileyebilmektedir. Bu durumlar göz önünde bulundurularak hareket edilmeli ve dikkat edilmelidir.