{ "title": "Kültür Mantarı", "image": "https://www.mantarlar.gen.tr/images/Kultur-Mantari-22.jpg", "date": "19.01.2024 23:18:11", "author": "melek kulak", "article": [ { "article": "
Kültür Mantarı; Diğer adı beyaz şapkalı mantar olan, doğada yetişen diğer zehirli olabilen mantar türlerinden farklı olarak hiçbir yan etkisi bulunmayan, besin değeri oldukça yüksek, B1, B2, B5, B7 vitaminleri ile çeşitli mineraller, kalsiyum, demir, fosfat, potasyum ve bakır içeren değerli bir besin türüdür. Kültür mantarı yüksek oranda su içerir.

Kültür Mantarı Nerelerde Yetişir? Ülkemizde en çok kültür mantarı yetiştiriciliği; Marmara Bölgesinde, Ege Bölgesi, Akdeniz Bölgesinde, İç Anadolu Bölgesi, Karadeniz Bölgesinde yapılır. Kültür mantarı; modern mantar işletmelerinde, depolarda, tünellerde, mağaralarda ve yetişme koşullarına uygun bu gibi yerlerde yetiştirilebilir. Kültür mantarı; plastik torba, ranzalar ve kasalarda da yetiştirilebilmektedir. Kültür mantarı nem ile sıcaklık ayarı kolayca yapılabilen, güneş almayan ve havalandırılmaya müsait uygun bir ortamda yetiştirilebilir.

Kültür Mantarı Alırken Nelere Dikkat Edilmesi Gerekir? Kültür mantarında zehirli maddeler bulunmaz. Fakat satın alırken dikkat etmemiz gereken birkaç husus vardır. Kültür mantarını alırken ambalajlı ve etiketli almaya dikkat etmeliyiz. Etiketinde bilgilendirme yapılmış olması da önemlidir. Yabani mantar alarak riske girmek yerine, besin olarak kültür mantarını seçmemizde fayda vardır. Aynı zamanda kültür mantarı çok besleyici bir üründür.

Kültür Mantarının Besin Değerleri; (100 gr. Ölçüsü Baz Alındı)
Kültür Mantarının Faydaları; Kültür mantarı B ve C vitaminleri yönünden zengin bir besindir. İnsan sağlığı için önem teşkil eden; aminoasit ve folik asit içerir. Kalsiyum, mineraller, fosfor, potasyum, demir ve bakır içermektedir. Kültür mantarı kandaki şeker oranını düşürmektedir. Bu nedenle diyabet hastaları için uygun bir besin olabilmektedir. Yağ içermediği için kalp ve damarlara dost bir besin türüdür. Bundan dolayı; diyet yapılırken rahatça tüketilebilecek bir besindir. Kansızlığa iyi gelir. Beden yorgunluğu ve sinir sistemine faydalıdır. Gözlere ve vücuda kuvvet ile direnç vermektedir. Tansiyonu düzenler ve kolesterole iyi gelir. Vejeteryanların etten alamadığı bazı besinler mantarda bulunduğu için tercih edilebilir bir yiyecektir. Ciltteki yaralara iyi gelir ve cildi güçlendirir. Kronik hastalıklara karşı vücudu korur. Kültür mantarı hem lezzeti hem de besin değerleri bakımından çok değerli bir besin olmasının yanı sıra güvenle yiyebileceğimiz bir gıdadır.
" } ] }