{ "title": "Kütük Mantarı", "image": "https://www.mantarlar.gen.tr/images/kutuk-mantari-474.jpg", "date": "20.01.2024 10:13:31", "author": "hacer atalan", "article": [ { "article": "Kütük mantarı: Mantarlar tek hücreli ve çok hücreli olabilen ökaryotik canlılardır. Mantarlar dışarıdan beslenen, ayrıştırıcı canlılardır. Doğada bulunan birçok mantar türü vardır. Bunlar bilinçsizce toplanıp yendiğinde büyük tehlike yaratmaktadır. Kütük mantarı, doğada yetişebilen ve yenilebilir bir mantar türüdür. Kütük mantarı, istiridye mantarı, kayın mantarı, selvi mantarı vb. Birçok isimlerle bilinmektedir. Doğada kayın ve kavak gibi yumuşak dokulu ağaçların gövdelerinde yetişen ve ağaçları tahrip eden bir türdür. İstiridye şeklinde olduğu için genellikle istiridye mantarı olarak bilinir. Kültür ortamında yetiştirilebilen nadir türlerdendir. Güzel kokusu ve tadı vardır. Ticari olarak üretimi gün geçtikçe artmaktadır. Besin değeri ve faydaları bakımından ülkemizde de ciddi talep yaratmıştır. Kütük mantar türleri doğada kendiliğinden yetiştiğinden, hiçbir gübre ve kimyasal madde kullanılmamaktadır. Ayrıca besin değeri, diğer kültür mantarlarından daha yüksektir. Kütük mantarı, mantar türlerinin içinde en yüksek B1 ve B2 miktarına sahiptir. Ayrıca içerisinde demir, fosfor, selenyum, çinko, niasin, potasyum, bakır mineralleri bulunmaktadır.

Kütük mantarını buzdolabında uzun süre muhafaza edebilmek için ağzı açık bir kap içerisinde saklanması gerekir. Bu şekilde bir hafta bozulmadan durdurabilirsiniz. Bir haftadan sonra kararmaya başlar. Kütük mantarı temizlendikten sonra hemen pişirilmelidir, yoksa kararmaya başlar.

Kütük mantarı faydaları nelerdir?
" } ] }