{ "title": "Kuzu Göbeği Mantarı Tohumu", "image": "https://www.mantarlar.gen.tr/images/Kuzu-Gobegi-Mantari-Tohumu-77.jpg", "date": "20.01.2024 12:29:48", "author": "RAMAZAN ATAY", "article": [ { "article": "
Kuzu Göbeği Mantarı Tohumu, Anadolu'nun bağrında yetişen kuzu göbeği mantarı oldukça lezzetli ve besin değeri yüksek bir mantar türüdür. Kuzu göbeği mantarı tohumu sayesinde üreticiler artık kendi bahçelerinde rahatlıkla bu mantar türünü yetiştirmektedir. Piyasada birçok internet sitesi ve ziraatcilerde temin edilen kuzu göbeği mantarı tohumu üretimin hızlanmasına oldukça fazla katkı sağlamıştır. Ülkemizde çok az yetişen ve toplaması meşakkatli olan bu mantar türü yapay yollar ile elde edilmektedir. Birçok çiftçi tarafından son zamanlarda seralarda üretilen kuzu göbeği mantarının kilogramın 100 TL'yi bulmasından dolayı önemli bir ticari kazanç haline gelmiş durumdadır.

Kuzu Göbeği Mantarı Tohumu Nasıl Kullanılır?

Besin değerinin yüksek oluşu ve tadındaki gevreklik nedeniyle birçok kişi tarafından sevilerek tüketilen bir mantar türü olan kuzu göbeği mantarının üretimi pek zor değildir. Öncelikle ziraatçilerde 100 gramlık şişeler içerisinde bulunan kuzu göbeği mantarı tohumu alınır. Akabinde talaş, su ve mantar miselinin uygun nem ortamında yetiştirilmesi ile elde edilir. Önce siyah bir poşet içerisine talaş serpilir üzerine mantar miseli ve kuzu göbeği mantarı tohumu eklenir. Böylelikle istenilen uygunlukta mantar elde edilecektir. Akabinde ağzı kapatılarak su eklenir ve talaş sürekli olarak nemli bırakılır. 20 günün sonrasında bir jilet yardımı ile poşetin belli yerlerinden jilet ile kesik alınır. Kısa süre içerisinde kuzu göbeği mantarı elde edilmiş olur.

Kuzu Göbeği Mantarı Tohumu ile Elde Edilen Mantarın Özellikleri Nelerdir?
Uygun nemli ortam ve şartlar hazırlanması halinde mantar elde edilir. Kuzu göbeği mantarı tohumu sayesinde mantarlar elde edilir. Bu mantar 4-5 cm uzunluğunda ve 6-8 cm genişliğindedir. Şapka kısmında ise kültür mantarının aksine küçük boşluklar bulunmaktadır. Çok lezzetli olmasından dolayı yurt dışına ihracatı sağlanmaktadır. Birçok çiftçi ciddi anlamda ticari gelir sağlamaktadır. Ayrıca kuzu göbeği mantarı mineral, karbonhidrat ve protein düzeyi yönünden oldukça yüksektir. Bu özelliği sayesinde doyurucu bir yanı bulunmaktadır. Şayet uygun nemli ortam sağlanması halinde 3 ay gibi uzun bir süre boyunca kuzu göbeği mantar tohumu sayesinde verim elde edilir. Ardından talaşın çürümeye başlaması nedenleriyle toprağının, talaşın ve mantar miselinin yenilenmesi gerekir. Bu yenileme işlemi süreklilik arz etmesi halinde kuzu göbeği mantarı tohumu sayesinde uzun süreli verim elde edilecektir" } ] }