{ "title": "Mantar Çeşitleri", "image": "https://www.mantarlar.gen.tr/images/Mantar-Cesitleri-39.jpg", "date": "21.01.2024 10:26:07", "author": "Aslı KURT", "article": [ { "article": "Mantar Çeşitleri, Mantarlar yenilebilir ve zehirli olarak 2 ana başlık altında toplanır. Ayrıca mantarlar yapıları bakımından küf mantarları, maya mantarları, enfeksiyon yapan mantarlar ve şapkalı mantarlar olarak da gruplandırılır. Mantar çeşitleri yüksek yapılı bitkilerdeki gövde, yaprak ve kök gibi organları sahip değildirler. Fakat hücrelerinin çevresinde belli bir hücre çeperi vardır.

Mantar çeşitleri genelde hareketsiz ve sporla çoğalan bitkiler olarak bilinir. Mantarların bazı çeşitleri üreticiler tarafından yetiştirilmektedir. Doğal yollarla yetişen mantar çeşitlerinin bir kısmı zehirlidir. Mantar çeşitleri ilaç yapımından gıda sektörüne kadar birçok farklı sektörde kullanılmaktır.

Yapıları Bakımından Mantar Çeşitleri Nelerdir?

Maya Mantarları: Bumantar çeşitleri genelde tek hücreli organizmalardır ve hücre duvarları kitinden oluşmuştur. Maya mantarlarının en önemli özellikleri eşeysiz üremelerinin tomurcuklanma yöntemi ile gerçekleşmesidir. Özellikle toprakta, şekerli ortamlarda ve hayvan atıklarında bol miktarda maya mantarları bulunur. Bira üretiminde ve hamurun mayalanmasında bu tür mantarlardan faydalanılır.

Küf Mantarları: bu mantar çeşitleri çürümekte olan balık, böcek ve kuş artıklarının üzerinde yaşarlar. Küf mantarları eşeysiz ve eşeyli olarak üreyebilirler. Adlarından da anlaşılacağı gibi besinlerin küflenmesine neden olurlar. Genellikle küf mantarları ekmek, salça, peynir ve limon gibi gıdaların üzerinde çoğalarak küflenmeye neden olurlar.

Şapkalı Mantarlar: bu mantar çeşitleri genelde çayırlarda ve ağaç atlarında yetişirler. Şekil olarak şemsiyeye benzerler. Şapkalı mantarların zehirsiz ve zehirli çeşitleri vardır. Zehirsiz şapkalı mantarların kültürü yapılır ve kolayca yetiştirilir. Bu mantar çeşitleri bakır, demir, vitamin, fosfor, protein ve kalsiyum açısından zengindir. Bu yüzden bolca tüketilir.

Enfeksiyon Mantarları: İnsanlarda boğaz, ağız, deri ve üreme organlarda meydana gelen mantarlardır. Bebeklerde görülen saç dökülmesi ve pamukçuk hastalığı enfeksiyon mantarlarından kaynaklanır.

Yenilebilir Mantar Çeşitleri Nelerdir?

100'ün üzerinde yenilebilir mantar çeşidi bulunmaktadır. Bunların çoğu ülkemizde de yetişmektedir. Bu mantar çeşitlerinin isimleri yörelerine göre farklı şekilde isimlendirilir.

Ay mantarı: Halk arasında çörek mantarı olarak da bilinir. Sap kısmı açık kahverengi ve etli şapka kısmı daha koyu renktedir.

Gelincik Mantarı: Güney Avrupa'da en çok tüketilen ve sevilen mantar çeşididir. Bu mantar çeşitleri beyaz sporlu ve şapkalıdır. Türkiye'de de Şile, Kandıra ve Göksü Vadisi çevresinde bulunmaktadır. Tadı diğer mantar çeşitlerine göre keskindir fakat oldukça lezzetlidir. Gelincik mantar çeşitleri arasında zehirli olanlar da vardır. Bu yüzden dikkatlice toplanmalı ve toplandıktan sonra mantardan anlayan birilerine danışılmalıdır.

Kuzu Göbeği Mantarı: Karadeniz, Ege ve Akdeniz kıyılarında yetişir. Yenilebilir mantarlar arasındadır fakat çiğ yenildiği zaman zehirlenme ihtimali yüksektir. Fransız mutfağının en sevilen mantar çeşididir ve ekonomik değeri yüksektir.

Cincile Mantarı: bu mantar çeşidi yaz mevsiminde büyür. Farklı renklerde olanları vardır ve çok ender bulunur. Diğer mantarlara göre daha ufaktırlar.

Bu yenilebilir mantar çeşitleri dışında birçok yenilebilir mantar çeşidi bulunmaktadır. Bunlar; kükürt mantarı, kara orman mantarı, biftek mantarı, borazan mantarı, çayır mantarı, yumurta mantarı, trüf mantarı, ayı mantarı, çörek mantarı, kayın mantarı, kara kız mantarı, domalan mantarı, kavak mantarı, kara mantar vb. Birçok yenilebilir mantar çeşidi bulunmaktadır. Bu mantar çeşitleri arasına sürekli yenileri eklenmektedir. Ayrıca bu mantarların bazıları zehirli olduğu düşüncesiyle tüketilmez.

Zehirli Mantar Çeşitleri Nelerdir?

Zehirli mantar çeşitleri hem cilde hem de insan sağlığına zararlıdır. Bu mantara dokunulduğu zaman eller sararır. Genelde ağır kokuları vardır ve şekilleri büyüktür.

Ölüm Meleği Mantarı: bu mantar çeşidinden kesinlikle uzak durmak gerekir. Mantar zehirlenmelerinin %96'sı bu mantardan kaynaklanır ve ölüm ile sonuçlanır. Türkiye'de birçok insanın ölümüne neden olmuştur. Ölüm meleği mantarları sonbahar ve yaz aylarında ormanlarda çok çık rastlanır. Görünüş olarak zehirsiz mantarlara çok benzerler. Böbrek ve karaciğer metabolizmasını yok eder ve kısa bir sürede ölüme neden olur.

Şeytan Mantarı: En tehlikeli mantar çeşitlerinden biridir. Türkiye'de Karadeniz bölgesinde çok sık bulunur. Bu mantar kesildiği zaman rengi maviye döner. Sindirim sistemini yok eder ve yavaş bir ölüme neden olur.

Yalancı Dede Mantarı: En tehlikeli mantar çeşitleri arasındadır. Yenilebilir mantarlarla çok karıştırılır. Bu yüzden birçok insanın ölümüne neden olur. Genellikle bol yağışlı bölgelerde bulunur.
" } ] }