{ "title": "Mantar Ekimi", "image": "https://www.mantarlar.gen.tr/images/Mantar-Ekimi-38.jpg", "date": "20.01.2024 11:06:15", "author": "Canan", "article": [ { "article": "Mantar Ekimi, Mantar genelde gölgelik alanda yetiştirilir. Maliyeti oldukça fazladır fakat kâra geçme oranı da bir o kadar yüksektir. Mantarın büyüyemesi için ihtiyacı olan her şeyi karşılamak gerekir.

Mantar ekimine başlamadan önce hangi mantar türünün yetiştirileceğine karar verilmelidir. Mantarı sağlıklı alanda yetiştirmek için toprağın verimli ve güvenirli olması gerekir. Mantar ekimi için toprağa kompostla işlemi yapılmalıdır bu yöntem pahalı toprak örtüsüdür. Mantar ekimi için uygun zemin tercih edilmelidir. Arazinin sulamaya elverişli olması gerekir. Mantarın nem ve gün ışığına ihtiyacı vardır. Her mantar cinsinin ekim koşullar, sulaması ve bakımı farklıdır.

Mantar sulama yöntemi iki farklı şekilde yapılır. Mantar ekimi yapılırken su damlacıkların havada kalması sağlanmalı ve havadaki nemin yüksek olması gerekir. Diğer bir yöntem ise su makine sistemi kullanılmasıdır. Makine sayesinde ortamın nemi artar. Böylece mantar doğru ve eşit miktarda sulama yapılır. Fiyat olarak biraz pahalı bir makine olsa da mantar yetiştiriciliği için oldukça önemlidir.

Mantar oksijenle beslenir. Etrafına karbondioksit yayar. Mantar ekilen yerdeki hava temiz olmalıdır. Uygun alanınız varsa kendi mantarınızı yetiştirmeniz daha sağlıklı ve lezzetli olacaktır.

Mantar iklim bakımından seçicidir. Her bölgede yetiştirilmez. Havadaki sıcaklık derecesi 23-24 derece olmalıdır. Havası nemli ve toprağı nemli olmalıdır. Havalandırma sistemi kurulmalıdır. Mantar ekim yapıldığında ışığa ihtiyaç duymaz. Ancak gelişme ve verim döneminde ışığa ihtiyaç duyar. Mantar yetiştiriciliği için arazinin boş olması gerekir. Mantar açık alanda yetiştirilmelidir. Mağara, tünel, bodrum gibi alanlarda mantar yetiştirilmez. Klima sistemi kurulmalıdır. Soğuk havalarda sıcak hava verilmelidir.
" } ] }