{ "title": "Mantar İlacı", "image": "https://www.mantarlar.gen.tr/images/Mantar-Ilaci-19.jpg", "date": "21.01.2024 02:51:31", "author": "Yunus Emre Ateş", "article": [ { "article": "
Mantar İlacı: Fungal enfeksiyonlara karşı mantar önleyici ilaçlar kullanılır. Küçük bir tırnak mantarından, vajinal enfeksiyona, mayaya ve diğer mantar enfeksiyonlarına kadar tabletler, kapsüller, sıvılar, şuruplar merhemler ve sprey şeklinde mevcut çeşitli antifungal ilaçlar mevcuttur. Bununla birlikte, mantar ilaçlarının kullanımı düzenli olmaz ise yan etkileri görülebilir. Bunun neticesinde, hastalık tekrarlama sürecine girebilir. Anti fungal ilaçların etkileşimi, içeriği ve yan etkileri göz önünde bulundurularak kullanılmalıdır.

Mantar İlaçları

Terbinafin: Dermatofitlerin neden olduğu mantar önleyici enfeksiyonlar için kullanılan yaygın bir ilaçtır. İlaç, mantarın yaklaşık %40 ile %90'ının öldürebilir. Kullanan hastaların %35 ile %50'sinde, normal görünümlü bir mantarı yeniden ürettiği görülmüştür. Tırnak mantarı için tedavi süresi 8-12 haftadır.

Itrakonazol: Küf veya mayadan kaynaklı enfeksiyonlar için kullanılır. Nabız dozunda alınır. 2-3 ay boyunca, bir ayda, haftada bir tablet alınır. Hastaların %45 ile %70'inde etkilidir. İlaç etkileşimleri itibariyle, özellikle antibiyotik ve astım ilaçlarıyla kombine edilebilir.

Clotrimazole: Candida ve dermatoliftleri tedavi etmek için kullanılır. Pastil ve topikal krem formunda bulunur. Ayrıca, antibiyotik ve kortikosteroidler ile çeşitli kombinasyonları mevcuttur. Lokal Clotrimazole ilaçları tahrişe, aşırı hassaslığa, pruritusaya, yanmaya, eriteme, fissürasyona veya şişmeye neden olabilir.

Ciclopirox: Topikal, antifungal bir ilaçtır. Bu ilaç yüzeysel dermalift, fungal ve maya enfeksiyonları için etkili bir ilaçtır. Yan etkilerinde; ilk uygulandığı zaman lokal tahriş ve yanma görülebilir.
" } ] }