{ "title": "Mantar Tohumu", "image": "https://www.mantarlar.gen.tr/images/Mantar-Tohumu-78.jpg", "date": "20.01.2024 10:34:57", "author": "melek kulak", "article": [ { "article": "
Mantar Tohumu; Mantarlar tohumla üretilmezler. Mantar üretimi misellerle gerçekleşebilmektedir. Misel üretimi için çeşitli özel koşullar gereklidir. Misel üretimi için bu koşullar tam olarak sağlanmalıdır. Halk arasında misel; tohum olarak adlandırıldığı için başlıklarımızda miselle birlikte tohum da kullanacağız. Şimdi misel ve mantar yetiştiriciliği konularına değinelim.

Mantar Üretimi ve Miselleme (Tohumlama): Miseller ancak 4 santigrat derece ve üstünde saklanabilmektedir. Açıkta miseller iki veya üç günde bozulabilirler. Kompost hazırlığı bittiği zaman miseller alınmalıdır. Sıcaklık 20-25 santigrat derece iken misel ekimi yapılabilmektedir. Yere yayılmış olan kompostlara misel ekimi yapılır. Miseller iyice dağıtılır. Ortam koşulları araştırılmalı ve oda şartları bu şekilde yapılandırılmalıdır. Bu işlem döneminden sonra kompostlar uygun yerlere doldurulur. Daha sonra miseller (Tohumlar) gelişme dönemini geçirirler. Özenli bir bakımla mantar üretimi tamamlanmış olur.

Mantar Tohumu (Misel) Çoğaltma Yöntemi: Öncelikle belirtelim ki ilk misel yani mantar tohumlarını dışarıdan temin etmemiz gerekir. Daha sonra kendimiz bazı işlemleri yaparak çoğaltabiliriz. Şimdi bu işlemleri açıklayalım. Doğa dışında insanlar tarafından en çok yetiştirilen mantar türlerinden biri kültür mantarı diğeri de istiridye mantarıdır. İstiridye mantarı çoğaltma işleminde; Bir kilogram buğdayı temizleyip haşlayalım. Soğutup, süzelim. Buğdayı beş bölüme ayırıyoruz. Bir bölümünü bir poşetin alt kısmına yayıyoruz. Kenar kısımlarına 25 gram miseli yayıyoruz. Bu işlemi 9 kez tekrarlıyoruz. Daha sonra Poşeti iyice bağlıyoruz. Poşetin alt tarafından iğne ile 5, poşetin dört bir tarafından da 4'er delik olacak şekilde delikler açıyoruz. Bir kabın içine üç dört kat kâğıt serdikten sonra poşeti buraya yerleştirelim. Oda ısısı 20-25 santigrat derece olacak şekilde yaklaşık 10-15 gün kadar bekletiyoruz. Buğdaylar beyaz olduğu anda misel elde etmiş olduğumuz anlamına gelir. Bu tohumlar (Miseller) ile üretimimize başlayabiliriz.

Mantar Tohumu (Misel) Kalitesini Nasıl Kontrol Ederiz?

Aldığımız mantar tohumunun (Misel) kalitesini kontrol etmemiz zarar etmememiz açısında çok önemlidir. Bu kontrol işlemlerini açıklayalım; Mantar tohumu üretim tarihinin belli olması, bozulmaması açısından önem teşkil eder. Mantar tohumları bekletildiği yerde şartlara göre havalandırılmak isteyebilir. Kalite kontrol işlemi laboratuvar ortamında yapılabilir. Diğer bir yöntem de şöyledir. Yumuşak bir kâğıdı hafifçe nemlendiririz. Mantar tahıl tanelerini kâğıdın üzerine koyarız. Poşet veya kap içerisinde ılık ve az ışıklı bir yerde yaklaşık beş gün kadar bekletiriz. Oluşum bize bilgi verecektir.
" } ] }