{ "title": "Mantar Yetiştiriciliği", "image": "https://www.mantarlar.gen.tr/images/Mantar-Yetistiriciligi-77.jpg", "date": "20.01.2024 10:02:08", "author": "Canan", "article": [ { "article": "Mantar Yetiştiriciliği, mantar içerdiği protein bakımından çok zengindir. Ayrıca mantar içinde kalsiyum, demir, mineral bulunur. O nedenle yetiştiriciliği oldukça rağbet görür.

Mantar yetiştiriciliği için uygun araziye ihtiyaç vardır. Arazi gölgelik olmalı ve su sorunu yaşanmamalıdır. Eğer mantar pazarda satılacak ise yetiştirilimi ve bakımı daha özenli olmalıdır. Toprağın nemli olması gerekir. Mantar 10-15 derecedeki hava şartlarında yetiştirilmesi gerekir. Mantar nemli havayı sever. Mantar için rutubetli bir ortam yaratılması gerekir. Sulama işlemi, damlacık sistemi ile mantarlar üstüne serpilir. Bu sayede mantarın ihtiyaç duyduğu nem oranı sağlanır.

Mantar için temiz hava ve ortam şarttır. Mantar oksijenle beslenir ve etrafa karbondioksit yayar. Temiz hava olması mantarın görüntüsüne parlaklık sağlar. Hava eğer kirliyse havalandırma sistemi yapılmalıdır. Ticareti yapılacak mantar özenle yetiştirilmelidir. Havanın güneşli olması mantara zarar verir. Havanın karanlık olması sağlanmalıdır. Her mantarın yetişme süresi farklıdır. Mantarlr ortalama 9 ay gibi sürede yetişir. Mantar yetiştiriciliği maliyet bakımından pahalı olur. Mantar zarar ettirmez. Mutfakta severek tüketildiği için yetiştircilik sürekli devam eder.

Mantarın faydaları nelerdir?
" } ] }