{ "title": "Mantar Zehirlenmesi", "image": "https://www.mantarlar.gen.tr/images/Mantar-Zehirlenmesi-88.jpg", "date": "20.01.2024 02:10:39", "author": "Sahmurat GECKIN", "article": [ { "article": "Mantar zehirlenmesi, Mantar besin değeri açısından zengin bir besin olmasına rağmen her türünün tüketilmesi doğru değildir. Çünkü mantarların bazıları zehirlidir. Ülkemizde en sık rastlanan mantar zehirlenmesi amatoksin ve zehirli çayır mantarlarıdır. Günlük hayatımızda tüketilen kültür mantarında zehir yoktur ancak doğada yetişen mantarlarda birçok zehir çeşidi vardır. O yüzden her mantarın farklı tepkileri olur. Bu zehirlenmelerde vücudumuzun farklı yerlerinde reaksiyon gösterir. Bazı mantarların içerisinde bulunan zehirler sinir sistemini, bazıları karaciğer ve böbreklerin çürütürken bazılarında sinir sistemini etkiler.

Mantar zehirlenmesi belirtileri: Zehirli mantar tüketildikten yaklaşık 1 saat sonra şiddetli karın ağrısı, mide bulantısı, susama şeklinde belirtilerle baş gösterir. Bu zehirlenmeler türlerine göre farklılık gösterir. Bazı mantar zehirlenmesindebelirtisi 2-3 saat içinde oluşurken bazısında 12 saate kadar uzanmaktadır. Genellikle oluşan belirtilerin dışında vücudun kendini salması, özellikle el ve ayakların üşümesi de zehirlenmenin belirtileridir.

Mantar zehirlenmesi teşhisi: Mantar zehirlenmesinin teşhisi mantar yendikten sonra belirtilerden yola çıkılarak yapılır. Çünkü zehirli mantarlar yendikten sonra birçok belirti ortaya çıkmaya baslar. Teşhiste bu bulgulardan yola çıkılarak yapılır.

Mantar zehirlenmesi tedavisi: İlk önce hastanın kusması sağlanır ve kusmaya birlikte kaybedilen sıvı miktarı ilaç yoluyla kişiye takviye edilir. Zehirlenme türüne göre doktor tarafından tedavi uygulanır. Bu tedavi süresi zehirlenme türüne göre 1 hafta ile 10 gün arasında sürebilir. Mantar zehirlenmeleri sonucunda ölüm riski çok yüksektir. Bu yüzden erken teşhis çok önemlidir.
" } ] }