{ "title": "Mantarlarda Üreme", "image": "https://www.mantarlar.gen.tr/images/Mantarlarda-Ureme-69.jpg", "date": "20.01.2024 12:02:36", "author": "Sedef", "article": [ { "article": "
Mantarlarda üreme: Mantarlar ökaryot hücre yapısına sahiptir. Genellikle mantarlar çok hücreli yapılıdır. Tamamı hetetrofdur. Mantarların hareket etme yetenekleri yoktur. Mantarlar genel olarak metagenez ile ürerler. Metagenez; canlıların yaşam döngüsünde, eşeyli ve eşeysiz üreme birbirine bağımlı olarak gerçekleşir. Eşeyli ve eşeysiz üremenin birbirini takip edip arka arkaya gerçekleşmesi durumuna metagenez denir. Metagenez plazmosyumda, mantarlarda, çiçeksiz bitkiler ve deniz analarında olur. Mantarların genel olarak hücre yapısı çok çekirdeklidir. Mantarların kök ve gövde gibi yapıları yoktur. Mantarların yapısında hif adı verilen ince iplikçikler bulunur. Hifler birbiri içinde dallanıp birleşerek miselleri oluşturur. Mantarlar, miselleri aracılığı ile bulundukları ortama tutunurlar. Misellerden bırakılan enzimler aracılığı ile büyük organik molekülleri sindirirler ve sindirilmiş besinler miseller yardımı ile emilerek alınır. Mantarlar alemi oldukça çeşitli bir alemdir. Mantarlar aleminde; küf mantarı, maya mantarı, şapkalı mantar, saprofit mantarlar, puf mantarı gibi oldukça geniş bir yelpazesi vardır. Mantarların üremesi için nemli ortamlar, ıslak ortamlarda oldukça elverişlidir. Mantarlar bir bitki değildir. Çünkü mantar aynı bitkiler gibi fotosentez yaparak kendi besinini kendisi üretemez. Bu yüzden mantarları ayrıştırıcılar grubuna alırız.

Mantarlarda üreme nasıl olur: Mantarlar eşeyli ve eşeysiz üreme yaparak ürerler, çoğalırlar. Mantarların her iki evre olan eşeyli üreme ve eşeysiz üreme safhalarında sporlar oluşur. Oluşan bu sporlar sayesinde mantarların üremesi gerçekleşir. Eşeyli üremenin gerçekleşebilmesi için iki tane haploid hücrenin birleşmesi gerekmektedir. Bu birleşmenin oluşması içinde toprağa dökülen mantar sporlarının birleşmesi gerekir. Bu birleşmenin meydana gelebilmesi için de rüzgâr, yağmur gibi doğa olaylarına ihtiyaç vardır. Aynı zamanda bir diğer yardımcı olan şey ise doğada bulunan böcekler ve hayvanlardır. Bu hayvanların yardımı da mantarların üremesine yardımcı olur. Toprağa serpilen yağmur damlaları çimlenmeyi hızlandırır ve çimlenen mantar sporları doğada mantar oluşmasına yardımcı olur. Tek hücreyle çoğalan üreme tomurcuklanarak ürerler.

Mantarlarda üremenin en kapsamlı üreme şekli eşeyli üreme ve eşeysiz üreme ile olur. Eşeysiz üremenin oluştuğu evreye anaform evresidir. Fakat eşeyli üremenin yapıldığı evre ise telemorf evre adını almaktadır.
" } ] }