{ "title": "Meşe Mantarı", "image": "https://www.mantarlar.gen.tr/images/Mese-Mantari-99.JPG", "date": "23.01.2024 04:21:12", "author": "Derya YAMAN", "article": [ { "article": "Meşe mantarı; Adından da anlaşılacağı gibi meşe ağacının ve köklerinin yakınında yağmurların başlamasıyla birlikte ortaya çıkmaya başlayan bir mantar türüdür. Meşe mantarı rengi beyazımsı taç başlıklı ve yenilebilen bir mantardır. İçeriğindeki birtakım faydalı vitamin ve mineral bulundurur. Ancak yabani ortamda yetişen meşe mantarını zehirli mantarlar la karıştırmak ya da toplarken zehirli mantarlar olabileceğini unutmamak gerekir. Yıllarca kırsal alanda bulunan kişiler bile zehirlenme ile karşı karşıya kalabilir. Bu nedenle gelişi güzel toplamamak gerekir. Mantar toplamak için muhakkak yanınızda profesyonel biri olmalıdır. En son ziraat mühendisleri tarafından meşe mantarını kültür mantarı olarak yetiştirilmesi denenmiştir. Belirli boyutlarda kesilmiş meşe kütükleri üzerine mantar miseli aşılanarak, meşe mantarı denemesi yapılmıştır. Meşe kütüğü üzerinde meşe mantarı yetiştirme denemelerinden olumlu sonuç alınmıştır. Lakin meşe kütüğü sert bir yapıya sahip olduğundan dolayı bu süreç uzun ve zordur. O yüzden çok tercih edilmez. Bulduğunuz meşe mantarını nasıl tüketebilirsiniz, size onu anlatalım,

Meşe mantarı nasıl pişirilir?

Gerekli malzemeler, meşe mantarı, soğan, sivri biber, domates, zeytinyağı, tuz ve karabiber.

Meşe mantarı nasıl yapılır?

Meşe mantarı doğal ortamında çabuk bozulur. Mantarı topladıktan sonra kök kısımlarını ayırarak içinde canlı olup olmadığını kontrol edin. Ayıkladıktan sonra küçük küçük doğrayın ve bol suya koyup ezmeden yıkayın. Limonlu suda sosu hazır olana kadar bekleyin. Sosunda zeytinyağı içerisinde bol soğan ve sivri biberleri doğrayın. Ocakta pembeleşinceye kadar pişirin. Pişen soğanların içine meşe mantarını süzdükten sonra koyun. Çok az tuz ve karabiber koyup karıştırın. Meşe mantarının kendine ait güzel bir tadı vardır. Çok baharat ve tuzu sevmez. Son olarak kabuklarını soyup rendelediğiniz domatesleri ilave edin ve kapağı kapalı bir şekilde pişirin. Meşe mantarı önce suyunu salar, sonra çeker. Piştikten sonra sıcak olarak servis tabağına alarak servis edebilirsiniz. Yanında ayran ikram etmeniz yeterli olacaktır. Doyurucu bir öğün olarak tüketebilirsiniz, tadı çok lezzetlidir.

Afiyet olsun.
" } ] }