{ "title": "Porçini Mantarı", "image": "https://www.mantarlar.gen.tr/images/Porcini-Mantari-33.JPG", "date": "20.01.2024 04:33:02", "author": "Fatma Taşyürek", "article": [ { "article": "Porçini mantarı, tüketilebilen zararsız mantar türlerinden bir tanesidir. Bu mantarlar en çok tercih edilen ve en çok beğenilen mantarlardan biridir. Çiğ olarak da yenilebilir. Bu mantar halk arasında \"çörek mantarı\" veya \"ayı mantarı\" olarak anılır. Ülkemizde çok yaygın olarak yetişen bir mantar türüdür. Bu mantarın şapka olarak adlandırıan en üst kısmı etlidir ve sap kısmından daha koyu renge sahiptir. Genellikle kestane veya soluk kahverengi tonlarındadır. Hafif yapışkan olan bu mantarlar ıslak iken parlarlar. Bu mantarların şapkalarının genişliği 20 santimetreyi bulabilir ve şekil olarak genellikle yarım küreye benzer.

Porçini mantarı nerdeyse sudan oluşmuştur denilebilir. İçeriğinin %80'inden fazlası sudur. Bundan dolayı diyet yapan kişiler için önemli bir besindir. Bu mantarların 100 gramı ortalama 30 kalori değerine sahiptir. Düşük yağ ve karbonhidrat içerdikleri için damar ve kalp hastalarının tüketmesi tavsiye edilebilmektedir. Bu mantarlar çabuk bozulurlar. Bu yüzden toplandığı gün tüketilmelidir. Daha önceden koparılmış veya başka bir canlı tarafından ısırılmış ise o mantar yenilmemelidir. Bazı mineraller bakımından zengin olan bu mantarlar çocukların gelişiminde önemli rol oynamaktadır. Ayrıca kansızlığa da iyi geldiği bilinmektedir.

Porçini Mantarı, haziran ve kasım ayları arasında özellikle de Karadeniz Bölgesi taraflarında bol miktarda görülür. Genellikle de meşe ve çam ağaçlarının altlarında görülür. Bunların yanı sıra asitli topraklarda da bu mantarlardan görmek mümkündür. Bu mantarı toplamak için çok dikkatli bakmak gerekir.
" } ] }