{ "title": "Rahim Ağzı Mantarı", "image": "https://www.mantarlar.gen.tr/images/Rahim-Agzi-Mantari-24.jpg", "date": "19.01.2024 12:50:45", "author": "Ahmet BOZBIYIK", "article": [ { "article": "Rahim ağzı mantarı: Rahim, kadınlar için oldukça önemli bir organdır ve mantar başta olmak üzere birçok farklı hastalığa maruz kalabilir. Rahim ağzı mantarı kadınlar arasında yaygın görülen bir problemdir. Bazı kadınlarda birçok etki göstererek yaşam kalitesini olumsuz etkileyen, bazı kişilerde ise hiçbir belirti vermeden ilerleyen rahim ağzı mantarı, vajinada ortaya çıkan mantar enfeksiyonunun kontrol altına alınamadığı durumlarda mantarın rahime de bulaşması ile ortaya çıkar. Birçok kadın rahim ağzı mantarında doktora gitmekten çekindikleri için bu durumu fazla önemsemez. Ancak gerekli olan tedaviler uygulandığında oldukça kolay bir şekilde bu rahatsızlıktan kurtulmak mümkündür.

Rahim ağzı mantarı belirtileri nelerdir?

Bu rahatsızlık her kişide farklı belirtilerin ortaya çıkmasına neden olabilir. Ancak genellikle rahim ağzı mantarında genital bölgede oldukça keskin ve kötü bir kokuya sahip olan akıntılar olur ve kişi bu durumdan oldukça rahatsızlık yaşar. Bu kötü koku ile olukça şiddetli kaşıntı, genital bölgede kaşınmasından kaynaklanan kızarıklıklar, yanma, şişkinlik, cinsel ilişki durumunda şiddetli ağrı ve yanma, idrar esnasında genital bölgede yanma ve acı hissi gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Rahim ağzı mantarında özellikle geceleri artan ve kişiyi oldukça huzursuz eden kaşıntılar, sıcağın etkisiyle daha da artabilir. Kaşınmanın etkisiyle deride soyulma ve ufak kanamalar da ortaya çıkabilir. Bunların yanı sıra kaşınmadan dolayı deride meydana gelen çatlaklar bakteri enfeksiyonuna neden olabilir.

Rahim ağzı mantarı neden olur?

Çoğunlukla bir başka kişiden bulaşmayan rahim ağzı mantarı, kişinin rahim bölgesinin çevresinde bulunan mantar hücrelerinin vücutta aktif hale gelip rahim ağzında toplanıp çoğalması ile kendini gösterir. Bu mantar hücreleri genellikle kişinin vücut direncinin düştüğü, bağışıklık sisteminin zayıfladığı durumlarda çoğalarak aktif hale gelirler. Yorgunluk halinde direncin düşmesi ve kişinin stresli olduğu durumlarda da bu rahim ağzı mantarı ortaya çıkabilir. Bunların yanı sıra genital bölgede bulunan ve zararlı bakterilerle savaşma görevi olan laktobasil adı verilen yararlı bakterilerin bazı penisilin ve tetraksiklin grubu antibiyotik ilaçların kullanılması sonucu sayılarının azaldığı durumlarda ve nadir de olsa cinsel ilişki esnasında da rahim ağzı mantarının ortaya çıkabileceği düşünülmektedir.

Rahim ağzı mantarı tedavisi nasıl yapılır?

Hastalığın iyice ilerledi durumlarda kişi oldukça huzursuz olur ve yaşam kalitesi düşer. Bu nedenle rahim ağzı mantarının belirtileri görüldüğünde kişi kesinlikle bu durumu ciddiye almalı ve zaman kaybetmeden doktora görünmelidir. Rahim ağzı mantarı tedavisi yapılırken ilk olarak mantarın oluşmasına neden olan faktörlerin belirlenmesi ve bu etkenlerin kontrol altına alınması gerekir. Tedavide hastaya genellikle tablet şeklinde yutulan ilaçlar, vajinal bölgeye uygulanan kremler ve fitiller reçete edilir. Bu ilaçlar düzenli olarak kullanıldığı takdirde bu rahatsızlığın kontrol altına alınma olasılığı çok yüksektir. Bazı durumlarda ise hastalık tekrarlayabilir. Rahim ağzı mantarının sık sık tekrar ettiği durumlarda hastaya uzun sürecek baskılayıcı tedaviler uygulanır. Doğum kontrol hapı kullanan kişilerde rahim ağzı mantarının sürekli tekrarlanması durumunda hastaya doğum kontrol hapını geçici bir süre kullanmaması önerilir. Belirtiler kişiyi aşırı derecede rahatsız etmiyorsa tedavi süresi boyunca hastanın cinsel ilişkide bulunmaması gerekebilir. Bu tedavilerin yanı sıra kişinin naylon giysiler yerine pamuklu iç çamaşırları tercih etmesi, iç çamaşırlarını gerekirse ütülemesi ve dar kıyafetleri tercih etmemesi gerekir.
" } ] }