{ "title": "Tırnak Altı Mantarı", "image": "https://www.mantarlar.gen.tr/images/Tirnak-Alti-Mantari-32.jpg", "date": "22.01.2024 01:46:16", "author": "ramazan bulut", "article": [ { "article": "Tırnak Altı Mantarı, El veya ayak parmaklarındaki tırnağın alt kısmında meydana gelen sert, pullanma şeklinde kepek oluşumu, iltihaplanma ve kanamalara mantar adı verilir. Yaşam kalitesini ciddi anlamda olumsuz etkileyen bu durum birtakım sebeplerle birlikte ortaya çıkmaktadır. Derinin tahriş olması tırnak altında hasara yol açar.

Tırnak altı mantarı deformasyon oluşumunu başlatır. Tırnak kalınlaşıp uç kısımları deriden ayrı bir şekilde kabarık görünüm sergileyerek tırnak altındaki katman beyaz ya da sarı renkte bir yoğunlukla ön plana çıkar. Genellikle ayak tırnağında oluşan bu rahatsızlık tırnak altında kızarıklık, şişlik, morarma ve ağrı gibi sorunları da beraberinde getirir. Dar ve naylon niteliğe sahip ayakkabıların sürekli kullanımı, ayak ve ellerin yoğun olarak suya maruz kalması, şeffaf eldiven kullanımı ve mantar hastalığı yaşayan kişilerin özel eşyalarının kullanımı tırnak altı mantar oluşumuna ortam hazırlar.

Tırnak altı mantar tedavisi nasıl yapılır?

Ayak veya el tırnağı altında oluşan mantar tedavisi için öncelik hekim kontrolü altında muayene olmak gerekir. Bilinçsizce tırnak altı mantar tedavisi yapılırsa ciddi sağlık problemleri ortaya çıkar. Bu nedenle doktor tavsiyesi ile ilaç kullanımının yapılması tedaviyi olumlu yönde etkileyecektir. Bu hususta dikkat edilmesi gereken noktalardan biri de ayak tırnağının alt kısmında oluşan mantarın daha fazla ilerleme göstermemesi için ortopedik ayakkabı veya terlik kullanımı olmalıdır.

Öte yandan el tırnak altında mantar sorununu ortadan kaldırmak için bu alandaki gözeneklerin kapanmasına yol açan naylon eldiven kullanımını en az düzeye indirmek gerekir. Bununla birlikte kimyasal içerikli kozmetik ürünler kullanılmamalıdır. Ayrıca hekim önerili tıbbi tedavi amaçlı krem kullanımından önce tırnak altı mantar alanı duru su ile yıkanıp kurulanmış bir halde krem uygulaması yapılmalıdır. Bu husustaki amaç enfeksiyon oluşumunun önüne geçerek bu rahatsızlığın tedavi sürecine hız kazandırmaktır.
" } ] }