{ "title": "Trüf Mantarı Yetiştiriciliği", "image": "https://www.mantarlar.gen.tr/images/Truf-Mantari-Yetistiriciligi-89.jpg", "date": "19.01.2024 11:42:57", "author": "aysel koçer", "article": [ { "article": "Trüf mantarı yetiştiriciliği, ülkemizde bilinen bir mantar olmadığından dolayı üretim için tercih edilmezken; aslında mantarlar içerisinde en lezzetli ve en nadide olarak bulunan mantar çeşidi olarak yer alır. Trüf mantarı en popüler gıdalar arasında bulunurken lezzet bakımından oldukça besleyicidir. En özel yemeklerin yapılmasında kullanılan mantarının bu derece popüler olması ancak ülkemizde bilinmemesi yeterli seviyede tanıtımının yapılması ile alakalıdır. Trüf mantarının geliri oldukça yüksek olması bakımından üretiminin yapılması tavsiye edilir. Yemeklere ayrı bir lezzet kattığı belirtilirken üretimini yapan kişilere de oldukça kar bıraktığı belirtilmektedir. Trüf mantarı aşçıların birçoğu tarafından müşterilere yapılacak en özel yemekler için kullanılan mantar olması bakımından çok özel bir yeri bulunur. Eşsiz ve çok farklı bir lezzeti bulunması bakımından vazgeçilmez yemek listesi ürünlerindendir. Dünyada Trüf mantarı pazarında oldukça rağbet bulunurken üretimi oldukça düşüktür. Bu sebepten dolayı bu mantarın piyasasının pahalı olması belirli bölgelerde yetiştirilmesi ve gerekli düzeyde yetiştirilmemesi ile alakalıdır. Mantarın maliyeti bakımından gerekli düzeyde bütçe ayrılarak uygun alanda kurulacak tesis veya bahçe ile yetiştirmesi mümkündür.

Trüf mantarı yetiştiriciliği ve dikkat edilmesi gereken noktalar

Trüf mantarı yetiştirmek için dikkat edilmesi gereken iklim koşulları bulunur. Bu sebepten dolayı aşırı soğuk veya aşırı sıcak olan bölgelerde yetiştirilmediğinden dolayı iklim koşullarının doğru tercih edilmesi gerekir. Bulunan bölgenin iklim koşulları araştırılarak ılıman bir iklime sahip ise trüf mantarı yetiştiriciliği yapılması açısından uygun şartların oluşturulması sağlanır. Ancak sert hava koşulları içerisinde bu mantarın yetiştirilmesi için sera veya kapalı alanların tercih edilmesi gerekir.

Trüf mantarı yetiştiriciliğinin yapılmaması için yetiştirilecek alana yakın konaklama yapılması gerekir. Böylece sık sık kontrol edilmesi kolay olur. Genellikle ağaç köklerinde yetişen mantarı için uygun ağacın tespit edilmesi sağlanır. Örneğin fındık ve zeytin ağacı mantar için oldukça ideal ağaçtır. Bu bölgede trüf mantarının yetiştirilmesiyle ağaçların sık sık sulanması, bu bölgede bulunan nem miktarının sabit tutulması mantar yetiştiriciliğinde önemlidir. Ağacın etrafında bulunan otların kopartılması gerekir. Otların sık sık temizlenmesi Trüf mantarı için önemlidir. Çünkü otlar suyu emdiği için mantarın yetiştirilmesine zarar verir. Trüf mantarı yetiştiriciliğinde ağaçların etrafında yetiştirilmek isteniyor ise yaklaşık olarak otuz santimlik çukurlar açılarak zeytin fidanının dikilmesi ve etrafının temizliğinin yapılması gerekir. Düzenli olarak sulanması ile belirli büyüklüğe ulaştığı zaman hasat edilerek satılması gereken süreye kadar soğuk hava deposunda muhafaza edilmesi gerekir. Mantar açık havada yetiştiriliyor ise yabani hayvanlara dikkat edilmesi gerekir. Çünkü yabani hayvanların en özel yiyecekleri içerisindedir. Ülkemizde denizli gibi ılıman iklime sahip olan zeytinlik ormanlarda üretimi yapılmaktadır. Ancak henüz halk tarafından keşfedilmeyen yerlerde yabani domuzlar tarafından tüketilmektedir.
" } ] }