{ "title": "Trüf Mantarı", "image": "https://www.mantarlar.gen.tr/images/Truf-Mantari-21.jpg", "date": "20.01.2024 04:28:27", "author": "emine kedici", "article": [ { "article": "
Trüf mantarı, bir doğa harikası olarak bilinmektedir. Gerek ülkemizde gerekse dünya coğrafyası üzerinden birbirinden farklı görünüm ve lezzete sahip binlerce çeşit mantar türü bulunmaktadır.

Mantar hem çorba hem sebze hem de et yemeklerinde kullanılan ve içeriğinde bol miktarda mineral, vitamin barındıran bir besin maddesi olarak bilinmektedir. Mantarlar genellikle doğal ortamlarda yetişmeye başlar ve hızla çoğalır. Yani pek çok mantar türünün oluşumu ve çoğalması adına insanların emek ve çaba sarf etmesine gerek bulunmamaktadır. Oysaki bazı mantar türlerinin aktif bireysel katılım yoluyla üretimi gerçekleştirilmektedir. Trüf mantarı da bu mantar türlerinden bir tanesini oluşturmaktadır.

Trüf mantarının genel özellikleri nelerdir?

Yüzyıllardan beri yaygın olarak tüketilen trüf mantarı en değerli mantarlardan bir tanesidir. Trüf mantarının bilinen pek çok faydası olduğuna inanılmaktadır. Bu faydalardan bir tanesi de cinsel gücü arttırması olarak bilinir.

Ülkemizde trüf mantarı yetiştiriciliği yapılmamakla birlikte Dünya üzerinde yoğun olarak trüf mantarı üretimi yapan ülkeler bulunmaktadır. Bu ülkelerin en başında ise Fransa yer almaktadır. Fransa'da her gün artan bir hızla binlerce kişi temel geçim kaynağı olarak trüf mantar yetiştiriciliği işi ile iştigal etmektedir. Trüf mantarına özellikle Fransızlar büyük bir önem vermektedir. Fransız halkı arasında bu mantara verilen değerden dolayı kara elmas lakabı takılmıştır. Zaten siyah trüf mantarı da görüntüsü itibariyle bir kömür parçasına benzemektedir.

Türk halkı ise bu mantar türünü domalan mantar adıyla bilmektedir. Trüf mantarı ile hazırlanabilecek pek çok yemek çeşidi bulunmakla birlikte bu kadar değerli bir mantar türünü pişirmek mantardan beklenen faydayı azaltacaktır. Bu nedenle trüf mantarının daha çok çiğ haliyle tüketilmesi tavsiye edilmektedir.

Trüf mantarının da birbirinden farklı pek çok çeşidi bulunmaktadır. Hatta bu mantara ait pek çok türün olduğu söylenilmektedir. Bu türler içerisinde en değerli ve pahalı trüf mantarı ise beyaz trüf mantarıdır.

Trüf mantarı yenilirken kabuğunun mutlaka soyulması gerekir. Trüf mantarının lezzet ve kokusu dışında bulunan sert kabuk kısmında gizlidir. Bu nedenle yemek ustaları trüf mantarını bu şekilde pişirir ve servis edileceği zaman kabuğunu çıkartırlar. Trüf mantarının hoş aroma ve tadının kaybolmaması için en kısa süre içerisinde tüketilmesi tavsiye edilmektedir. Tüketilinceye kadar bir süre cam ya da muhafazalı ambalajlarda saklanabilir. Fakat bu süre kesinlikle 1-2 haftayı geçmemelidir.

Zor bulunan trüf mantarının en ciddi tüketici kitlesi domuzlar ve köpeklerdir. Bu hayvanların kokuya olan duyarlılığı sayesinde trüf mantarına ulaşmaları daha kolay olur. Trüf mantarı bulunduğu coğrafyaya ve türüne göre farklı boyutlarda olabilir. Bazı trüf mantarları fındık büyüklüğünde iken bazıları da bir iri elma kadar olabilir. Trüf mantarının kesinlikle kurutulmadan tüketilmesi gerektiği lezzet açısından tavsiye edilir.

Trüf mantarının yetiştirilmesi
" } ] }