Trüf mantarı, bir doğa harikası olarak bilinmektedir. Gerek ülkemizde gerekse dünya coğrafyası üzerinden birbirinden farklı görünüm ve lezzete sahip binlerce çeşit mantar türü bulunmaktadır.
Mantar hem çorba hem sebze hem de et yemeklerinde kullanılan ve içeriğinde bol miktarda mineral, vitamin barındıran bir besin maddesi olarak bilinmektedir. Mantarlar genellikle doğal ortamlarda yetişmeye başlar ve hızla çoğalır. Yani pek çok mantar türünün oluşumu ve çoğalması adına insanların emek ve çaba sarf etmesine gerek bulunmamaktadır. Oysaki bazı mantar türlerinin aktif bireysel katılım yoluyla üretimi gerçekleştirilmektedir. Trüf mantarı da bu mantar türlerinden bir tanesini oluşturmaktadır.
Trüf mantarının genel özellikleri nelerdir?
Yüzyıllardan beri yaygın olarak tüketilen trüf mantarı en değerli mantarlardan bir tanesidir. Trüf mantarının bilinen pek çok faydası olduğuna inanılmaktadır. Bu faydalardan bir tanesi de cinsel gücü arttırması olarak bilinir.
Ülkemizde trüf mantarı yetiştiriciliği yapılmamakla birlikte Dünya üzerinde yoğun olarak trüf mantarı üretimi yapan ülkeler bulunmaktadır. Bu ülkelerin en başında ise Fransa yer almaktadır. Fransa'da her gün artan bir hızla binlerce kişi temel geçim kaynağı olarak trüf mantar yetiştiriciliği işi ile iştigal etmektedir. Trüf mantarına özellikle Fransızlar büyük bir önem vermektedir. Fransız halkı arasında bu mantara verilen değerden dolayı kara elmas lakabı takılmıştır. Zaten siyah trüf mantarı da görüntüsü itibariyle bir kömür parçasına benzemektedir.
Türk halkı ise bu mantar türünü domalan mantar adıyla bilmektedir. Trüf mantarı ile hazırlanabilecek pek çok yemek çeşidi bulunmakla birlikte bu kadar değerli bir mantar türünü pişirmek mantardan beklenen faydayı azaltacaktır. Bu nedenle trüf mantarının daha çok çiğ haliyle tüketilmesi tavsiye edilmektedir.
Trüf mantarının da birbirinden farklı pek çok çeşidi bulunmaktadır. Hatta bu mantara ait pek çok türün olduğu söylenilmektedir. Bu türler içerisinde en değerli ve pahalı trüf mantarı ise beyaz trüf mantarıdır.
Trüf mantarı yenilirken kabuğunun mutlaka soyulması gerekir. Trüf mantarının lezzet ve kokusu dışında bulunan sert kabuk kısmında gizlidir. Bu nedenle yemek ustaları trüf mantarını bu şekilde pişirir ve servis edileceği zaman kabuğunu çıkartırlar. Trüf mantarının hoş aroma ve tadının kaybolmaması için en kısa süre içerisinde tüketilmesi tavsiye edilmektedir. Tüketilinceye kadar bir süre cam ya da muhafazalı ambalajlarda saklanabilir. Fakat bu süre kesinlikle 1-2 haftayı geçmemelidir.
Zor bulunan trüf mantarının en ciddi tüketici kitlesi domuzlar ve köpeklerdir. Bu hayvanların kokuya olan duyarlılığı sayesinde trüf mantarına ulaşmaları daha kolay olur. Trüf mantarı bulunduğu coğrafyaya ve türüne göre farklı boyutlarda olabilir. Bazı trüf mantarları fındık büyüklüğünde iken bazıları da bir iri elma kadar olabilir. Trüf mantarının kesinlikle kurutulmadan tüketilmesi gerektiği lezzet açısından tavsiye edilir.
Trüf mantarının yetiştirilmesi
Trüf mantarı hem az yetiştirildiği hem de zor yetiştiği için oldukça iyi bir gelir bırakmaktadır. Çok fazla bir maliyet istemeden yapılacak mantar yetiştiriciliği sonucu pek de fena olmayan yeni bir gelir kapısı elde edebilirsiniz. Fakat bunun için her şeyden önce yaşadığınız coğrafyanın trüf mantarı yetiştirmeye uygun özelliklere sahip olması gerekmektedir.
Trüf mantarı yetiştiriciliğine başlamadan evvel yaşanılan coğrafyada bu mantar türü için uygun pazar imkânlarının olup olmadığının çok iyi araştırılması gerekir. Bu mantar tür çok pahalı olduğu için müşteri kitlesinin gelir düzeyi yüksek halktan oluşması muhtemeldir. Eğer çevreniz bu mantarı tercih edecek kimselerden oluşmuyor ise uygun pazar koşullarını farklı şehir ve ülkelerde oluşturmak gerekir.
Yine yaşanılan coğrafi bölgenin iklim koşullarının da çok iyi bilinmesi gerekir. Trüf mantarı diğer mantar türleri ile kıyaslandığında daha narin bir yapıya sahiptir. Trüf mantarının yetişmesi için su ve nem dışında başka faktörlerin de bir arada bulunması büyük öneme sahiptir. Örneğin sert ve soğuk geçen mevsimler trüf mantarı yetiştiriciliği için büyük bir risk oluşturmaktadır. Trüf mantarı daha ılıman ve nemli havaları sever. Hızlı ve sert mevsim geçişleri ise trüf mantarı yetiştiriciliği için pek uygun değildir.
Trüf mantarı da pek çok mantar türü gibi ağaç diplerinde yetişir. Doğal ortamda yetişen mantarlar daha çok çam, köknar gibi ağaç diplerinde yetişmeyi tercih etseler de trüf mantarı için en ideal ağaç türü fındık ve zeytin gibi ağaçlardır. Bu ağaçların bol miktarda sulanması trüf mantarının da verimliliğini arttıracaktır.
Trüf mantarı toprağın yaklaşık olarak 25-30 cm derinliğinde yetiştirilir. Özellikle hayvanlar tarafından yenildiğinde etrafa saçılan atıkları ile trüf mantarı tekrar yetişmeye başlar.