{ "title": "Yer Mantarı", "image": "https://www.mantarlar.gen.tr/images/Yer-Mantari-44.jpg", "date": "19.01.2024 19:24:23", "author": "Eda Maviyıldız", "article": [ { "article": "Yer mantarı, İçerdiği vitaminler ve aroma sayesinde oldukça lezzetli ve bir o kadar da besleyici bir besindir. Diğer adı trüf mantarı olarak bilinmektedir. Genel olarak ağaç diplerinde ve nemli ortamlarda yetişen yer mantarının her çeşidi insanların tüketimine uygun değildir. Ayrıca her çeşidi lezzet bakımından da insanların damak tadına hitap etmemektedir. Genellikle topragın 20 cm derinliğinde ve yoğun olarak Akdeniz bölgesinde yetişirler. Özellikle ilkbaharın ortalarında olgunlaşmaya başlayan yer mantarları bu dönemde toplanmaya çalışılır. Kendine has kokusu olan yer mantarları domuzlar ve köpekler tarafından kolaylıkla keşfedilip tüketilmektedir. Yüzeyi bir kabukla örtülü olan yer mantarı, tükeltilmeden önce kabuğundan arındırılmalı ve aromasını yitirmemesi için çok fazla pişirilmesi tavsiye edilmemektedir.

Yer mantarı çeşitleri nelerdir?

Birçok çeşidi bulunan mantar türü isimlerini genellikle yetiştikleri bölgeye göre almaktadır. Ayrıca şekillerine ve kokularına göre sınıflandırılmaktadır. En çok bilinen yer mantarı türleri;

Dağ eteği mantarı: En keskin kokuya sahip olan bu mantar çeşidi isminden de anlaşıldığı gibi genellikle dağ gibi yüksek kesimli yerlerdeki ağaçların köklerinde yetişirler yoğun olarak İtalya'da yetişen bu yer mantarı çeşidinin büyüklüğü bir armut boyutuna kadar ulaşabilir, yemeklerde ve soslar da aroma verici olarak kullanılır.

Çin mantarı: Yine isminden anlaşılacağı gibi Çin'in güney kısımlarında yetişen bu yer mantarı çeşidi günlük hayatta kolaylıkla temin edilebilir. Fiyat olarak ucuzdur ve diğer mantarlardan farklı olarak olgunlaşmadan tüketimi mümkündür.

Siyah yer mantarı:\"Kara Elmas\" adı ile bilinen bu mantar çeşidi dünyanın en pahalı mantarıdır ve kralların, soyluların yemeği olarak bilinir. Havyardan sonra en pahalı yiyecek olarak bilinen siyah yer mantarı toplanılması, temin edilmesi oldukça zordur.

Beyaz yer mantarı: Daha çok makarna sonlarında sofralarımıza lezzet katan bu mantar çeşidinin aynı zamanda yağı ve kreması da üretilmektedir.

Yaz mantarı: Sıcak ve yağışlı iklimlerde yetişen bu mantar çeşidi en çok tüketilen yer mantarları arasında bulunmaktadır.

Yer mantarı faydaları nelerdir?

Diğer ülkelere kıyasla bizim ülkemizde yer mantarı tüketimi azdır ve tüm çeşitleri yetişmemektedir. Güney Doğu Anadolu bölgesinde yetişen yer mantarı çeşidi domalon mantarı ve keme'dir. Muhafazası esnasında kapalı bir kapta ve buzdolabında temin edilmesi önerilmektedir. Su ile temasından kaçınılmalı aksi taktirde çürümesi ve küflenmesi kaçınılmazdır. Çok faydalı olan yer mantarının en çok bilinen yararları arasında içeriğindeki zengin protein yapısı sayesinde etin yerini dahi tutacağı söylenmektedir. Diğer bilinen faydası kadınlarda ve erkeklerde cinsel isteği ve gücü arttırdığıdır. Zehirli türleri de olduğu bilinen yer mantarı doğru ve dikkatli tüketilmelidir, tükettikten sonra herhangi bir şikâyet karşısında mutlaka doktora görünmelisiniz.
" } ] }