{ "title": "Yer Mantarı", "image": "https://www.mantarlar.gen.tr/images/Yer-Mantari-44.jpg", "date": "19.01.2024 19:24:23", "author": "Eda Maviyıldız", "article": [ { "article": "Yer mantarı, İçerdiği vitaminler ve aroma sayesinde oldukça lezzetli ve bir o kadar da besleyici bir besindir. Diğer adı trüf mantarı olarak bilinmektedir. Genel olarak ağaç diplerinde ve nemli ortamlarda yetişen yer mantarının her çeşidi insanların tüketimine uygun değildir. Ayrıca her çeşidi lezzet bakımından da insanların damak tadına hitap etmemektedir. Genellikle topragın 20 cm derinliğinde ve yoğun olarak Akdeniz bölgesinde yetişirler. Özellikle ilkbaharın ortalarında olgunlaşmaya başlayan yer mantarları bu dönemde toplanmaya çalışılır. Kendine has kokusu olan yer mantarları domuzlar ve köpekler tarafından kolaylıkla keşfedilip tüketilmektedir. Yüzeyi bir kabukla örtülü olan yer mantarı, tükeltilmeden önce kabuğundan arındırılmalı ve aromasını yitirmemesi için çok fazla pişirilmesi tavsiye edilmemektedir.