{ "title": "Zehirli Mantarlar", "image": "https://www.mantarlar.gen.tr/images/Zehirli-Mantarlar-53.jpg", "date": "21.01.2024 21:34:10", "author": "Sahmurat GECKIN", "article": [ { "article": "Zehirli mantarlar, Mantarların birçok çeşidi vardır ve bunların bazıları zehirlidir. Bu yüzden iyi tanınmayan mantarların yenmemesi gereklidir. Ellendiğinde sararan çayır mantarları, turp kokusunda olan orman mantarlarından uzak durulması gerekir.

Zehirli mantar çeşitleri

Ağulu Mantar: Üst yüzeyi portakal sarısı, ipek gibi parlak ve şapkası 7-10 cm çapında bir mantardır. Bu mantarlar yaz başından sonbaharın bitimine kadar yapraklı ağaçların kütükleri üzerinde ortaya çıkarlar. Özellikle de zeytin ağaçlarında görülürler. Ağulu Mantar zehirlenmesi sonucunda belirtiler ilk yarım saat ile 3 saat arasında mide bulantısı, ishal, kusma ve karın ağrısı şeklinde görülür. Bu zehirlenme genelde ölümcüldür. Ağulu mantar genellikle İzmir, Bursa, Çanakkale ve Elazığ'da yetişen yaygın bir türdür.

Yalancı dede mantarı: Şapkası 3,5 cm çapında, biraz dış bükey ve olgunlaştıkça düzlemsel bir hal alan zehirli bir mantar türüdür. Bu mantarlar zehirlenme sonucunda ilk belirtiler 6-24 saat içerisinde şiddetli karın ağrısı, bulantı ve kusma şeklinde belirir. Bu belirtiler kısa bir süre sonra azalıp tekrar başlar ve bu zehirlenme sonucu koma halinden sonra ölümdür. Bu cins mantarlar sadece Bursa'da görülmüştür.

Sinek mantarı: Gelin mantarı olarak bilinen zehirli halüsinojen bir mantar türüdür. Bu mantar genellikle parlak kırmızı ve turuncu renktedir. Üzerindeki zarın kalıntılarından dolayı beyaz noktalar taşır. Avrupa'da bu mantar türünün uğur getirdiğine inanılır. Sinek mantarı zehirlenmesinde ortaya çıkan delilik haller yaklaşık 6 saat sürer. Zehirlenme sonucunda ruh halinde sebepsiz gülme ve tedirginlik halleri, kusma, bulanti meydana gelir. Bu zehirlenme sonucunda ölüm olayı nadirdir. Yalnız küçük çocuklarda bu zehirlenme daha tehlikelidir.

Amanita pantherina: Sinek mantarına benzeyen halüsinojen ve zehirli bir mantar türüdür. İlkbahardan sonbahara kadar her mevsimde bulunabilir. Büyük ve hoş kokuludur. Amanita muscariaya nazaran daha zehirlidir. İçerdiği kimyasallar tehlikeli sonuçlar doğurabilir.

Ölüm meleği mantarı: Ülkemizdeki mantar zehirlenmelerinin büyük çoğu bu mantardan kaynaklanmaktadır. Son derece zehirli ve tehlikelidir. Bu mantarlara ormanlarda yaz başlarında ve sonbahar aylarında çok sık rastlanır. Zehirli olmayan çayır mantarlarına benzemektedir. Bu yüzden insanların yanılma payı oldukça yüksektir. İçerdiği maddelerin etkisiyle sindirildikten 8-12 saat civarında ilk belirtiler ortaya çıkmaya başlar. Karaciğer ve böbrek metabolizmasını yok eder. İnsanların bu mantardan zehirlenmeleri için yaklaşık 20 Gr yemeleri yeterlidir. Kesinlikle uzak durulması gereken bir mantar türüdür.

Şeytan mantarı: Ülkemizde Karadeniz bölgesi başta olmak üzere birçok yörede bulunan zehirli bir mantar türüdür. Kesilince dokuları mavi renk alır. Şeytan mantarı zehirli etkisini sindirim sistemi üzerinde gösterir. Dünya genelinde ölüme sebep olan zehirli mantar türleri içerisinde ilk 20'ye girmektedir.
" } ] }