Kanlıca Mantarı
Kanlıca Mantarı, Genellikle çam mantarı, melki mantarı ve çintar mantarı olarak da bilinir. Bu mantara kanlıca mantarı denilmesinin sebebi; bu mantardan büyük bir kısım yenilince mantarın sarımtırak olan renginin kırmızıya doğru dönmesidir. Bu mantar zehirli değildir. Mevsim olarak sonbahar yağmurlarından sonra yetişir. Bolu'da yaygın olmakla birlikte, ülkemizin Batı Karadeniz bölgesinde yetiştirilir.
Bu bölgede ekonomik bakımdan gelir getiren mantar türüdür. Bolu merkez vediğerilçeleri; Mudurnu, Mengen ve Gerede önemli besin kaynaklarından biridir. Bu bölgede ekonomik bakımdan gelir getiren mantar türüdür. Ayrıca oldukça lezzetlidir.
Kanlıca Mantarının Toplanması
Uzunluğu 7-8 santimden daha büyük olan mantarların toplamaması gerekir. Çünkü tadı sert olur hem de sinek larvası istilasına uğrama ihtimali vardır. Kanlıca mantarlarının temizlenmesi oldukça kolaydır. Sulu yerde yetişen kanlıca mantarı sineklerin larvası tarafından istilaya uğrar. Yerinden kopartılan mantar ortasından kesilerek larva kontrolü yapılır. Şayet mantarda larva varsa bu kısım atılıp, mantar şapkasının üstü yapışkan olmadığı için temizliği kolay olur. Mantar gövdeden döndürerek koparılır, sonra topraklı küçük ayak ucu kesilip atılır.
Kanlıca Mantarının Türleri
Gölge olan yerlerde yetişenler sarı turuncu renktedir. Bir miktar güneş alan yerlerde yeşilimsi morumsu renktedir. Çam ağaçlarının bulunduğu yerlerde yetişenleri rengi ise daha koyu renge bürünür.
Çam ağaçlarının bulunduğu yerlerde yetişenlere çam kanlıcası mantarı ya da kara kanlıca mantarı adı ile anılır. Kayın ve köknar ağaçlarının dip kısımlarında yetişenler daha açık bir renkte olur bu da al kanlıca olarak bilinir.
Kanlıca Mantarının Temel Özelikleri- Sapı kesitinde gözenek ya da ortasında delik vardır. Sapı düz ve portakal rengindedir.
- Gövdesinden kırıldığı ya da kesildiği zaman havucun suyuna benzer bir su çıkar.
- Bedeninin üzerinde büyüklük şekilde ve yeşil lekeleri vardır.
- Gevrek bir yapıya sahip olan kanlıca mantarı, kolayca kırılıp, küçük parçalara ayrılır.
- Kanlıca mantarının şapkasının üzerinde açık veya koyu turuncu renginde, dar merkezine doğru daha koyu renkli halkalarla kaplıdır.
- Kanlıca mantarının şapkanın altındaki lamelin rengi ile gövde aynı renktedir.
- Mantardaki et rengi beyazdır. Ancak bölündüğü anda, suyu önce turuncu bir süre sonra kırmızı ve daha sonra yeşile döner.
- Kanlıca mantarının şapka kenarı ilk önce mantarın altın doğru kıvrık iken, zamanla düzelerek şapka huniye benzer bir durum alır.
- Kanlıca mantarının Kendine has güzel bir kokusu vardır.
- Kanlıca mantarının güzel bir tadı vardır. Ancak bayat mantarın tadı biraz sert olur. Bu sertliği gidermek için mantarı bölüp, bir kapalı kap içinde su ile bir süre kaynatılır ve suyu dökülür.
21.01.2024 16:26:04
Kanlıca Mantarı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|