Yaprak Mantarı Ormanlarda ve çalıların arasında oldukça sık rastlanan, birçok farklı çeşit ve görünüme sahip mantarlar, bazıları zehirli, bazıları ise yenilebilir ve oldukça lezzetli olan yiyeceklerdir. Yaprak mantarı, Pleurotus cinsinden olan mantarları kapsayan bir mantar türüdür. Bu mantar türü, kayın mantarı, istiridye mantarı veya ağaç mantarı olarak da bilinir. Yaprak Mantarı Özellikleri Yaprak mantarı, selülozu parçalayacak kadar güçlü enzimlere sahip olan ve genellikle ağaçların gövdesinden beslenerek büyüyen bir mantar türüdür. Kayın, akçaağaç ve kızıl ağaç gibi birçok ağaç türünün kütüklerinin üzerinde yetişir. Nemli ve kuytu yerleri oldukça seven bu mantar türü, doğada ılıman bölgelerde sonbahar, erken kış ve ilkbahar mevsimlerinde sıkça görülür. Yetiştirilmesi çok kolay olan yaprak mantarı, ülkemizde yeni yeni üretilmeye başlanmıştır. Oldukça lezzetli bir tada sahip olan bu mantar çeşidi, yüksek protein değeri ve sağlık açısından faydaları nedeniyle oldukça talep edilmektedir. Ev ortamında bile kolayca yetişebilme özelliğine sahip olan yaprak mantarı, diğer mantar çeşitlerine göre çevre koşullarına daha iyi uyum sağlar. Hastalık ve zararlılara karşı diğer mantarlara göre daha dayanıklıdır. Besin değerinin yüksek olması nedeniyle üretiminde örtü toprağı ve kompost fermantasyonu kullanılmaması, üretimini daha da kolaylaştırır. Genellikle sonbaharda üretilmesinden dolayı yüksek oranda neme ihtiyaç duyan yaprak mantarı, kuluçka döneminde karanlığa ihtiyaç duyar. Kuluçka döneminden sonra ise günde 5-6 saat kadar ışığa ihtiyaç duyar. Yaprak mantarı yetiştiriciliği kapalı depolarda yapılacaksa, verimin kaliteli ve yüksek olması bakımından havalandırmaya önem verilmelidir. Yaprak Mantarı Faydaları
|