Yaprak Mantarı Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?
25 Temmuz 2024

Yaprak Mantarı Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Yaprak Mantarı

Ormanlarda ve çalıların arasında oldukça sık rastlanan, birçok farklı çeşit ve görünüme sahip mantarlar, bazıları zehirli, bazıları ise yenilebilir ve oldukça lezzetli olan yiyeceklerdir. Yaprak mantarı, Pleurotus cinsinden olan mantarları kapsayan bir mantar türüdür. Bu mantar türü, kayın mantarı, istiridye mantarı veya ağaç mantarı olarak da bilinir.

Yaprak Mantarı Özellikleri

Yaprak mantarı, selülozu parçalayacak kadar güçlü enzimlere sahip olan ve genellikle ağaçların gövdesinden beslenerek büyüyen bir mantar türüdür. Kayın, akçaağaç ve kızıl ağaç gibi birçok ağaç türünün kütüklerinin üzerinde yetişir. Nemli ve kuytu yerleri oldukça seven bu mantar türü, doğada ılıman bölgelerde sonbahar, erken kış ve ilkbahar mevsimlerinde sıkça görülür. Yetiştirilmesi çok kolay olan yaprak mantarı, ülkemizde yeni yeni üretilmeye başlanmıştır. Oldukça lezzetli bir tada sahip olan bu mantar çeşidi, yüksek protein değeri ve sağlık açısından faydaları nedeniyle oldukça talep edilmektedir.

Ev ortamında bile kolayca yetişebilme özelliğine sahip olan yaprak mantarı, diğer mantar çeşitlerine göre çevre koşullarına daha iyi uyum sağlar. Hastalık ve zararlılara karşı diğer mantarlara göre daha dayanıklıdır. Besin değerinin yüksek olması nedeniyle üretiminde örtü toprağı ve kompost fermantasyonu kullanılmaması, üretimini daha da kolaylaştırır. Genellikle sonbaharda üretilmesinden dolayı yüksek oranda neme ihtiyaç duyan yaprak mantarı, kuluçka döneminde karanlığa ihtiyaç duyar. Kuluçka döneminden sonra ise günde 5-6 saat kadar ışığa ihtiyaç duyar. Yaprak mantarı yetiştiriciliği kapalı depolarda yapılacaksa, verimin kaliteli ve yüksek olması bakımından havalandırmaya önem verilmelidir.

Yaprak Mantarı Faydaları

  • Yaprak mantarı, potasyum, kalsiyum, demir, fosfor ve bakır açısından oldukça zengin olması nedeniyle özellikle kalp damar hastalıkları ve kansızlık gibi rahatsızlıklara karşı oldukça faydalıdır.
  • İçerisinde B1, B2, B3, B5, B7, C ve D vitaminleri bulunur. Bu nedenle vitamin deposudur ve bağışıklık sistemini güçlendirerek vücudu hastalıklara karşı korur.
  • Yaprak mantarı iyi bir bitkisel protein kaynağıdır ve vücudun hayvansal gıdalardan aldığı proteinin büyük bir kısmını sağlar. Protein değeri etten daha yüksektir.
  • Kolesterolü düşürücü özelliğe sahip olan yaprak mantarının yağ oranı oldukça azdır. Bu özelliğinden dolayı sağlıklı diyet listelerinde sıkça tercih edilir.
  • Yorgunluğu giderici özelliğe sahiptir, öğrenme ve düşünme yeteneğini geliştirir ve bedenin gelişmesini sağlar.
  • Sindirim sistemine oldukça faydalıdır. Bağırsakların çalışmasına yardımcı olur.
  • Damar sertliği ve beyin kanamasına karşı oldukça etkilidir.
  • Cinsel gücü artırma özelliğine sahiptir.
  • Diyabet hastalığına karşı oldukça faydalıdır.
  • Kansere karşı koruyucu bir kalkandır.
  • Tansiyon problemine iyi gelir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni