Rahim Mantarı, Candida olarak da adlandırılan bakterinin neden olduğu rahim mantarı kadınların büyük problemleri arasında yer almaktadır. Birçok faktör candida bakterisinin oluşumuna ve üremesine neden olmaktadır. Bu bakterinin üremesi rahimde kaşınmaya neden olmaktadır. Aynı zaman da rahim mantarı bulaşıcı bir özelliğe sahiptir.
Rahim Mantarı Neden Oluşur?
Rahim mantarının oluşmasına neden olan birçok faktör vardır. Gerek kullanılan ilaçlar gerekse geçirilen bazı hastalıklar rahim mantarına neden olmaktadır. Bu gibi nedenlerin yanı sıra gebelik döneminde yaşanan hormonal değişikliklerde de rahim mantarına neden olmaktadır. Özellikle bağışıklık sisteminin olumsuz yönde etkileyen hastalıklar rahim mantarını artırmaktadır. Rahimde mantara neden olan faktörleri şu şekilde sıralayabiliriz;
Gebelik: Gebelik dönemi kadınlarda birçok değişikliğe neden olmaktadır.g Gebelik döneminin özellikle ikinci yarısından sonra bağışıklık sistemi zayıflamaktadır. Bağışıklık sisteminin zayıflaması mantar oluşumuna neden olmaktadır. Bunun yanı sıra gebelik döneminde yaşanan hormonal değişiklikler ve glikojen maddesinden ki artış da mantar enfeksiyonuna neden olmaktadır.
Şeker Hastalığı: Şeker hastalığı vücudun doğal dengesini sarsan hastalıklardan biridir. Kandaki şeker miktarının belli bir oranda yükselmesi sonucunda idrar ve vajinal salgılarda düzensizlik ve şeker oranının yükselmesine neden olmaktadır. Yaşanan bu düzensizlik de rahim mantarına neden olmaktadır.
Antibiyotik Hastalığı: Günümüzde birçok hastalık için antibiyotik kullanılmaktadır. Kullanılan antibiyotiklerin birçok yan etkisi bulunmaktadır. Kullanılan antibiyotikler vajinal bölgenin PH dengesini bozmaktadır. Bu durumda rahimde mantar oluşumuna neden olmaktadır. Bu nedenler antibiyotik kullanımı sürekli olmamalıdır.
İlaç Kullanımı: Kullanılan ilaçlar içerisinde progesteron ve östrojen hormonuna etkileyen ilaçların kullanımı rahimde mantar oluşumuna neden olmaktadır.
Bağışıklık Sisteminde Yaşanan Problemeler: Herhangi bir nedenden dolayı bağışıklık sisteminin zayıflaması ve güçsüzleşmesi rahim mantarına neden olmaktadır.
Rahim Mantarı Belirtileri
- Vajinal bölgede kaşıntı ve yanma
- Vajinal bölgenin tahriş olması
- Cinsel organda süt kesiğini anımsatan akıntının artması.
- Cinsel birleşme esnasında cinsel organın ağrıması ve kanama olması
Rahim Mantarı Korunmak İçin Neler Yapılmalıdır?
- Vajinal bölgenin temizliğine dikkat edilmelidir. Bölgenin temizliği için kullanılan malzemelere dikkat edilmeli ve bölgenin Ph düzeyini bozan ürünlerden uzak durulmalıdır.
- İç çamaşır kullanımına dikkat edilmeli ve günlük değiştirilmelidir. Ayrıca iç çamaşırı tercihinde pamuklu ürünler tercih edilmeli ve iç çamaşırı kullanılmadan önce ütülenmelidir.
- Vajina bölgesinin sürekli kuru olması gerekmektedir. Islak ya da nemli kıyafetler giyinilmemelidir.
- Adet dönemlerinde ortam kullanım alanları olan havuz ya da deniz gibi yerlerden uzak durulmalıdır.
- Vücudu sıkan özellikle vajina bölgesini baskılayan kıyafetlerden uzak durulmalıdır.